Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh İle Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

11.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Sözlerimin başında, değerli kardeşim Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh’e teşekkür etmek istiyorum. Dün Yemen’e büyük bir heyetle ayak bastığımız andan itibaren bize gösterdikleri, candan, samimi misafirperverlik için, kendisine ve bütün Yemen hükümetine, Yemen halkına şükranlarımı sunuyorum. Ve Türk halkının da selamlarını yine aynı şekilde sunuyorum.

Bu bizim için tarihi bir ziyaret oluyor. Çünkü ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanı Yemen’i ziyaret ediyor. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bundan iki sene önce de değerli kardeşim Abdullah Saleh davetimi kabul ederek, Türkiye’yi ziyaret etmişti, o da ilk ziyaretti.

Bu ziyaretimde büyük bir heyetle beraber Yemen’deyiz. Heyetimde Başbakan Yardımcımız, Savunma Bakanımız, Dışişleri Bakanımız, Sağlık Bakanımız, Meclisimizin milletvekilleri, iş adamlarının yer aldığı büyük bir heyetle buradayız.

Dün, Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşimle hem başbaşa hem de heyetler arasında geniş bir görüşme yaptık. Bu görüşmede hem ikili ilişkilerimizi konuştuk hem de bölgeyle ilgili meseleleri gözden geçirdik. Türkiye ile Yemen arasında birçok anlaşmalar vardır. Bu anlaşmaların hepsi en etkin şekilde uygulanacaktır. Biraz önce değerli kardeşimin de söylediği gibi.

Dün bazı yeni anlaşmalar imzaladık. Biraz sonra imzalanacak olan Vize Anlaşmasıyla da iki ülke arasında vizeler kalkacak. Nasıl eskiden Türkler ve Yemenliler, birbirlerini vizesiz ziyaret ediyorlardı, herkes birbirini aynı muhabbetle kucaklıyordı; bugün de bu vizelerin kalkmasıyla, aynı şekilde iki ülkenin halkı rahatlıkla birbirini ziyaret edecektir.

Bu vesileyle şunu da ifade etmek isterim ve Cumhurbaşkanı'na ve bütün Yemen Hükümetine teşekkür etmek isterim ki: Tarihimize, ortak tarihimize hürmeten bugün açtığımız şehitlik, Yemenli kardeşlerimizin kucaklarına emanet edilmiştir. Ve Yemen’in, Sana’nın en güzel merkezinde bu şehitlik kurulmuştur. Bu eskiden olduğu gibi, bugün de Türk-Yemen kardeşliğinin ilelebet güçlü bir şekilde devam edeceğinin nişanesidir. Bundan dolayı da bir kez daha kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz, bu fırsatı verdikleri için.

Dünkü görüşmelerimizde de ifade ettiğim gibi, Türkiye Cumhuriyeti, Yemen’in birliğine, bütünlüğüne, toprak bütünlüğüne; buna çok önem vermektedir. Ve terörle olan mücadelesinde de Yemen’in yanındadır. Terörle mücadele, dünyanın ortak derdidir. Dolayısıyla bu konuda uluslararası işbirliği de çok önemlidir. Türkiye, bu konuda Yemen ile beraber olacaktır.

Yemen’in demokratik ve ekonomik olarak gelişmesi için Türkiye, kardeşlerine her türlü katkıyı vermeye devam edecektir. Yemen’deki reformları takdirle takip ediyoruz. Ve inanıyorum ki, Yemen ekonomik olarak da, çok daha güçlü hale gelecektir. Bu konuda, bakanlarımız şu anda görüşmeler yapıyor. Heyetlerimiz, görüşmeler yapıyorlar. Türkiye de, Yemen’in ekonomik kalkınmasına her türlü katkıyı vermeye devam edecektir, daha güçlü şekilde.

Organize sanayi bölgesinin burada kurulması ve ortak işletilmesi için hazırız. Bu konuda Yemen Hükümeti de hazırlığını yapmış vaziyette. Bunu en kısa zamanda gerçekleştireceğiz.

Çok sayıda Türkiye’nin değerli iş damları da, yatırımcıları da heyetimde. Bugün Yemenli ve Türk iş adamları toplantılar yapacak. O toplantılarda ben de konuşma yapacağım. Ve ortak yatırımla, ortak ticareti daha da arttıracağız.

Özellikle enerji alanında yatırım yapmaya çok arzuluyuz. Hem devlet hem de özel sektör şirketlerimiz, bu iş için buradalar.

Sağlık ve eğitim konularında da işbirliğimizi daha da güçlü hale getireceğiz. Bununla ilgili Sağlık Bakanımız görüşmelerine devam ediyor.

Bugün çok memnunum, çünkü ulaştırma konusunda, Sana ile İstanbul arasında hergün bir uçak var. Dışişleri Bakanı olarak 2005 yılında geldiğimde, hiçbir uçuş yoktu. O zaman Sayın Cumhurbaşkanı'yla konuşmuştuk ve daha sonra bu seferler başladı. Bugün de uçaklar dolu gidip geliyor. Hem Türk Hava Yolları hem Yemen Hava Yolları, iki ülkenin halkını birbirine daha çok yakınlaştırmıştır.

Bölge konularını da konuştuk Sayın Cumhurbaşkanı'yla. Bu bölgenin istikrarı çok önemlidir. Hem bütün Arap Yarımadası için hem bütün Ortadoğu için hem de Afrika için çok önemlidir.

Bu konudaki siyasetlerimiz, dünyaya bakışımız ortaktır, buna da çok önem veriyorum.

Ayrıca Filistin davasının sadece Filistinliler’in değil, hepimizin davası olduğunu ve Filistin bağımsız devleti kendi topraklarında kurulup yaşayana kadar da güçlü bir şekilde bu davaya sahip çıkacağımızı da tekrar toplantılarımızda teati  ettik.

Ben bir kez daha bize gösterilen gerçek dostluk ve misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Ve burada kendimizi evimizde hissediyoruz. Bu kaleler, bu binalar bize hiç yabancı değil.

Bundan dolayı da kendilerine tekrar çok çok teşekkür ediyorum. Sağolsunlar.

Yazdır Paylaş Yukarı