Türkmenistan Cumhurbaşkanı ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

12.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Dostum Gurbangulu Berdimuhamedov,

Değerli Basın Mensupları,

Türklerin ana yurdu olan Türkmenistan’ı ziyaret etmekten ve sizlerle beraber olmaktan ben ve heyetim büyük bir mutluluk içerisindeyiz.

Geldiğimiz andan itibaren şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz büyük misafirperverlik için çok çok teşekkür ediyorum.

Kardeş ülke Türkmenistan’la olan çok yakın ilişkilerimiz ve şahsınız ve heyetler arasındaki yine dostane, çok yakın ilişkiler eminim ki bütün halklarımız tarafından da büyük bir mutluluk ve gururla takip edilmektedir. Her fırsatta birbirimizi ziyaret ediyoruz, bir araya geliyoruz ve ülkelerimizin geleceği için güzel istişarelerde bulunuyoruz.

Sizler kısa süre önce İstanbul’da Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirvesi’ne gelmiştiniz. Ben de bugün burada, Avaza’da, iki yıl sonra Avaza’yı tekrar görme şansını elde ettim. İki yıl önce geldiğimde burada yapacaklarınızı anlatmıştınız, o zaman proje ve fikirdi. İki yıl içerisinde bu muazzam inşaatların tamamlandığını, kanalın açıldığını ve çok güzel işlerin yapıldığını görmekten büyük bir memnuniyet duydum. İki yıl önce geldiğimizde bu modern havaalanı yoktu, bu havaalanını yaptınız. Yollar yapıyorsunuz. Bütün bunlar, Türkmenistan’ın ne kadar hızlı bir şekilde geliştiğini göstermektedir. Bunlardan gerçekten büyük bir gurur duyuyoruz.

Gerek heyetler arası yaptığımız görüşmelerde gerek baş başa yaptığımız görüşmelerde sizin de biraz önce ifade ettiğiniz gibi, birçok önemli konuya değindik. Kalkınma çalışmalarında, inşaatta, sanayide, enerjide çok güzel işler yapılıyor. Daha neler yapabileceğimizi, nasıl işbirliği yapacağımızı somut bir şekilde konuştuk ve görevlilere, Sayın Bakanlara, bürokrasimize talimatlar verdik. Ticaretimizin daha da geliştirilmesi, ulaşım yollarının birbirine daha da hızlı bir şekilde bağlanmasıyla ilgili projeler zaten devam ediyor, bunları gözden geçirdik ve kısa süre içinde bunların tamamlanacağını da gördük.

Ortak kültürümüzü, ortak tarihi mirasımızı yeni nesillere taşımak için yapılacak faaliyetleri, bunları da konuştuk.

Özellikle eğitim konusunda ve inovasyon dediğimiz araştırma-geliştirme konularında işbirliğine önem verdiğimizi tekrarladık ve bir de anlaşma imzaladık Bilimler Akademileri arasında.

Sağlık konusuna verdiğimiz önemi konuştuk, halkımızın sağlığı ve bu konudaki bilimsel çalışmaları geliştirmek için yine bir anlaşma imzaladık.

Ve de çok kararlı bir siyasi iradeyle Türkiye ile Türkmenistan arasındaki her alanda ilişkileri geliştirme, istişare etme konularında bir kez daha inancımızı tekrarladık, bunlardan ziyadesiyle mutlu olduk.

Önümüzdeki yıl Türkmenistan’ın bağımsızlığının 20. yıl dönümü olacak. Bu yıl dönümünü sadece sizler kutlamayacaksınız, sizlerin kardeşleri olarak biz de kutlayacağız. Bu vesileyle yapacağınız toplantılara, fuarlara, kültürel faaliyetlere, bütün bunlara katılacağız ve bundan büyük bir gurur duyacağız.

Bir kez daha bize gösterdiğiniz konukseverliğe teşekkür ediyorum, bütün Türk halkının sevgi ve muhabbetlerini Türkmen kardeşlerine iletiyorum ve yaklaşan Kurban Bayramınızı da tebrik ediyorum.

Çok sağ olun.

 

Yazdır Paylaş Yukarı