AGİT Zirvesi'ne Katılmak Üzere Kazakistan'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

30.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Yarın ve öbür gün düzenlenecek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere az sonra Kazakistan’ın başkenti Astana’ya hareket edeceğim.

Beraberimdeki üst düzey heyete Astana’da Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu da katılacaktır.

AGİT Zirve toplantıları, Örgütün bir sonraki Zirveye kadar gerçekleştireceği çalışmalara yön veren kararların alındığı, görevlendirmelerin ve stratejik yönlendirmelerin yapıldığı başlıca etkinliktir.

Soğuk Savaş döneminde iki blok arasındaki gerginliğin yumuşatılmasına hizmet eden AGİT bugün, asimetrik tehditler de dahil olmak üzere güncel güvenlik ihtiyaçlarının bir yansıması olarak, siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani boyut alanlarında çeşitli ve kapsamlı faaliyetler sürdürmektedir.

AGİT ayrıca, komşu coğrafyamızdaki Güney Osetya, Yukarı Karabağ ve Trans-Dinyester gibi ülkemizin güvenliğini ve istikrarını yakından ilgilendiren ihtilafların çözümüne yönelik süreçlerin cereyan ettiği uluslararası bir diyalog platformu özelliği de taşımaktadır.

Türkiye, bölgesinde oynadığı rol dolayısıyla AGİT’e aktif katılım ve katkı sağlayan başlıca ülkeler arasında yer almaktadır.

Evsahipliğini yaptığımız 1999 İstanbul Zirvesi’nden 11 yıl sonra düzenlenecek ilk AGİT Zirvesi olma özelliğini taşıyan Astana Zirvesi’ne büyük önem atfediyoruz.

40’tan fazla Devlet ve Hükümet Başkanının katılacağı Zirve’de, AGİT katılımcısı ülkeler ortak ilke, değer ve yükümlülüklere bağlılıklarını teyit edeceklerdir.

Bu kapsamda Astana’da, 56 üyesiyle dünyadaki en geniş bölgesel güvenlik örgütü olan AGİT’in 21. yüzyılın riskleriyle mücadeledeki kararlılığının gösterilmesini ve bu amaçla bir Eylem Planı kabul edilmesini bekliyoruz.

Dost ve kardeş Kazakistan’ın, 2010 yılında üstlendiği AGİT Dönem Başkanlığını başarıyla yürütmesinden ve İstanbul’dan 11 yıl sonra AGİT katılımcısı ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarını bir Zirve toplantısında biraraya getirmesinden dolayı duyduğum memnuniyeti bu vesileyle ayrıca vurgulamakta yarar görüyorum.

Zirve sırasında, Astana’da bulunan bazı Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla ikili görüşmeler de yapacağım.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı