İsviçre'ye Hareketinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

25.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Hatırlayacağınız üzere, 2008 yılında dönemin İsviçre Konfederasyonu Başkanı Sayın Couchepin İsviçre’den Türkiye’ye ilk kez Devlet Başkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bu defa da ben, Türkiye’den İsviçre’ye Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk devlet ziyaretini gerçekleştirmek üzere biraz sonra Zürih’e hareket edeceğim.

Bu ziyarette bana İçişleri Bakanı Sayın Beşir Atalay ve Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu refakat etmektedirler. Yine değerli milletvekilleri ve devletimizin değerli bürokratları bu heyette vardır.

İsviçre ile ikili ilişkilerimiz son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Bu ivmenin yakalamasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerin rolü büyüktür.

İsviçre Konfederasyon Başkanı’yla görüşerek başlayacağım ziyaretim sırasında ayrıca,  Kantonlar Meclisi Başkanı’nı da kabul edecek ve Federal Konsey, -Bakanlar Kurulu olarak biliniyor İsviçre'nin- üyeleriyle de bir araya geleceğim.

Bu vesileyle, İsviçre Konfederasyonu Başkanı, Federal Konsey üyeleri ve resmi heyetlere hitaben İsviçre Ulusal Meclisi’nde bir konuşma yapacağım. Buna ilaveten, Türkiye ve İsviçre’den öndegelen iş adamlarının katılımlarıyla iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği imkânlarının ele alınacağı iş toplantısına katılacağım. Ayrıca, çevreyle uyumlu teknolojiler konulu “Cleantech Forumu”nun açılışını İsviçre Konfederasyonu Başkanı ile birlikte gerçekleştireceğim.

Türkiye ve İsviçre ekonomilerinin sahip olduğu mukayeseli avantajlar birbirini tamamlayıcı mahiyet arzetmektedir. Bu iki ülke arasında yakın çevrelerinin çok ötesine geçebilecek işbirliği imkânları da mevcuttur. Paylaştığımız ortak değerler ve menfaatler doğrultusunda birlikte yürüteceğimiz çalışmalarla çok geniş bir coğrafyada barış, istikrar ve refahın geliştirilmesine katkı sağlayabiliriz.  

Tüm dış seyahatlerimde, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla da bir araya gelmeye büyük önem verdiğimi biliyorsunuz. Bu defa da, İsviçre’de yaşayan ve nüfusu 120 bine yaklaşan Türk toplumunun temsilcileriyle Zürih’te buluşacağım.  

Ziyaretimin, İsviçre ile ikili ve çok taraflı olarak çeşitli platformlarda sürdürdüğümüz işbirliğinin daha da ileriye taşınmasına ve pekiştirilmesine vesile olacağına inanıyorum.  

Teşekkür ederim.

SORU: Dün kamuoyuna yansıyan bazı haberler vardı, üç generalin haklarındaki dava ile ilgili olarak görevden alınmasına ilişkin. Muhalefetin de bazı eleştirileri var, özellikle zamanlama konusunda. Bu gelişmelerle ilgili neler söyleyeceksiniz, teşekkürler.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Yasaların sayın bakanlara verdiği yetkiyi, bakanlar değerlendirmişler ve kullanmışlardır. Aslında bu işi çok fazla abartmaya gerek de yok. Biliyorsunuz bu ülkede emniyet genel müdürleri bile aynı şekilde açığa alınmıştır.  

SORU: Geçtiğimiz gün basına birtakım haberler yansıdı; sizin Lizbon ziyaretiniz sırasında, NATO Zirvesi'ne gittiğinizde orada görevli Askeri Ateşe'nin havaalanında sizi karşılamaya gelmediği şeklinde. Dolayısıyla bu bir skandal olarak nitelendirildi bazı yerlerde. Böyle bir olay yaşandı mı? Yaşandıysa daha sonra bunun bir değerlendirmesi yapıldı mı efendim?

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Lizbon ziyareti ikili bir ziyaret değildi. Çok süratli yapılan ve çok sayıda devlet başkanı, belki de sadece NATO üyeleri değil, ellinin üzerinde devlet başkanının geldiği bir ziyaretti. Dolayısıyla herkesin karşılamaya gelmesi zaten organize edilmedi. Sadece büyükelçi seviyesinde. Yani bütün oradaki bizim temsilcilerimiz, görevlilerimiz, onların hepsi zaten gelmediler. NATO toplantıları bir taraftan devam ediyor. Dolayısıyla NATO'da görevli olanlar, NATO'da. Zaten oradan doğru toplantılara gidildi. Bu herhangi bir, işte bugün yapacağım ziyaret gibi bir ziyaret değil ki. Yani, tam, kim varsa gelsin, protokoller, her şey ona göre uygulansın. NATO ziyaretleri çok pratik ziyaretlerdir ve genellikle işi olanlar toplantıda bulunurlar. Zaten toplantılar devam ediyordu orada.

Yazdır Paylaş Yukarı