İngiltere'ye Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

06.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Değerli Basın Mensupları,

İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, bilinen adıyla Chatham House 2010 yılı ödül törenine katılmak üzere az sonra Londra’ya hareket edeceğim.

 Bildiğiniz üzere, dünyanın öndegelen düşünce kuruluşlarından Chatham House her yıl uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine en fazla katkı sağlayan devlet adamına ödül vermektedir. 2009 yılında Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva’ya verilen sözkonusu ödül, bu yıl tarafıma layık görülmüştür.

 Türkiye’nin son dönemde bölgesel ve uluslararası alanda barış, huzur, güvenlik ve refahın geliştirilmesine yaptığı katkıların bir nişanesi olan bu ödülü, ülkemiz ve Türk halkı adına memnuniyetle kabul edeceğim.

 Sözkonusu ödül, Chatham House’u himaye eden Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth tarafından törenle takdim edilecektir.

 Bu vesileyle, Chatham House’da ülkemizin uluslararası ilişkiler vizyonu ve Türk dış politikası, Oxford Üniversitesi’nde ise, İslam âleminde demokrasi ve kalkınma konulu konferanslar vereceğim.

 İngiltere’de bulunacağım süre zarfında, Başbakan David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague’i kabul ederek, başta AB üyelik sürecimiz olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gündemde yeralan konular hakkında görüş alışverişinde bulunacağım. 

 Ayrıca, Financial Times gazetesinin yayın kurulu ile “The Economist”, “BBC” ve “Bloomberg TV” gibi tanınmış medya kuruluşlarının temsilcileriyle de mülakatlar gerçekleştireceğim.

 Ziyaretim sırasında “First” dergisinin tertipleyeceği ve iş dünyası ve hükümet çevrelerinden öndegelen isimlerin hazır bulunacakları kahvaltılı bir toplantıda ülkemizin ticaret ve yatırım potansiyeli hakkında konuşma yapacağım.

 Öte yandan, Bloomberg Ajansı’nın katkılarıyla, İngiltere’nin finans merkezi “The City”de iş dünyasının temsilcileriyle yine ayrı bir kahvaltıda biraraya gelerek, Türkiye ekonomisiyle ilgili sorularını yanıtlayacağım.

 Tüm dış seyahatlerimde, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla buluşmaya büyük önem verdiğimi biliyorsunuz. Bu defa da, İngiltere’de yaşayan ve nüfusu 400 bine yaklaşan Türk toplumunun temsilcileriyle Londra’da Büyükelçilik konutunda biraraya geleceğim.

 Ayrıca, Londra’daki Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışını 9 Kasım Salı günü gerçekleştireceğim. Bu da çok önemli bir olaydır, biliyorsunuz Yunus Emre Kültür Vakıfları ile ilgili kanun çıkmıştı ve bu çerçevede Türk kültürünü, dilini, Türkçeyi dünyada en iyi şekilde tanıtmak, yurtdışındaki Türkleri canlı tutmak için birçok yerde Yunus Emre Kültür Merkezleri açılıyor, Londra'da açılacak olması da çok önemli. Aynı gün, Kraliyet Mimarlar Enstitüsü’nde Mimar Sinan Sergisi’nin açılışını yapacağım. Yine hatırlarsınız benim himayemde Mimar Sinan Sergisi'nin ilki Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilmişti, dünyanın önemli merkezlerinde bu sergi açılıyor, çok prestijli bir yerde açılacak bu kez.  Bu açılışlarla, Türk dili ve kültürü ile dünya mirasına katkılarımızın, Londra gibi önemli bir kültür ve sanat merkezinde uluslararası kamuoyuna daha yakından tanıtılması mümkün olacaktır.

 Bu yoğun programı tamamladıktan sonra, 9 Kasım Salı gecesi İngiltere’den ayrılacağım.

 AB üyelik sürecimizin en güçlü destekçilerinden olan ve garantör ülke sıfatıyla Kıbrıs sorununun çözümü bakımından ayrı bir önemi haiz bulunan İngiltere’de gerçekleştireceğim temasların, uluslararası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikadaki önceliklerimizin en üst düzeyde İngiliz kamuoyuna ve muhataplarımıza aktarılması açısından son derece yararlı olacağı kanaatindeyim.

 Teşekkür ederim."

Yazdır Paylaş Yukarı