İngiltere Ziyareti

05.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, İngiltere Kraliçesi Majesteleri II. Elizabeth tarafından takdim edilecek 2010 yılı “Chatham House Ödülü”nü almak üzere, 6-9 Kasım 2010 tarihlerinde İngiltere’ye bir ziyaret gerçekleştireceklerdir.

“Chatham House Ödülü”, hamiliğini Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’in yaptığı İngiltere’nin saygın düşünce kuruluşu Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Chatham House) tarafından, her yıl uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine en fazla katkıda bulunan devlet adamına verilmektedir. Bu ödül, geçtiğimiz yıl Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’ya verilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, İngiltere’deki temasları kapsamında Başbakan David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague’i kabul ederek, ikili ilişkiler, AB ve Kıbrıs başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Chatham House’da Türkiye’nin uluslararası ilişkiler vizyonu ve Türk dış politikası, Oxford Üniversitesi’nde ise İslam âleminde demokrasi ve kalkınma konulu konferanslar vereceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaretleri vesilesiyle İngiltere’deki Türk toplumu temsilcileriyle de biraraya gelecekler, Londra’daki “Yunus Emre Vakfı Türk Kültür Merkezi”nin açılışını yapacaklar, İngiltere’nin prestijli kuruluşlarından Kraliyet Mimarlar Enstitüsü’nde düzenlenecek “Mimar Sinan Sergisi”nin açılışına katılacaklar ve İngiliz iş çevrelerinden temsilcilerle Bloomberg ajansı ve First dergisinin tertipleyeceği etkinliklerde görüşeceklerdir.

Ayrıca BBC, Bloomberg TV, Financial Times ve The Economist gibi medya kuruluşlarına mülakatlar vereceklerdir.

AB üyeliğimizin en güçlü destekçilerinden olan İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerde son dönemde önemli bir ivme yakalanmıştır. Üst düzey ziyaretlerde yaşanan yoğunluk ve bu yıl Temmuz ayında imzalanan “Türkiye-İngiltere Stratejik Ortaklık Belgesi”, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da derinleşip güçlenmesine yönelik karşılıklı iradeyi yansıtmaktadır.

 

Yazdır Paylaş Yukarı