Birleşmiş Milletlerin Kuruluşunun 65. Yıldönümü Vesilesiyle Yayınladıkları Mesaj

23.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Ülkemizin de kurucuları arasında bulunduğu Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 65. kuruluş yıldönümünü kutlamaktayız.

Birleşmiş Milletlerin kurulduğu 1945 yılından bu yana uluslararası sistemde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. En mühimi, üye devletlerin sayısı artmış, sorun ve tehditlerin tanımı ve algılanması ile bu sorun ve tehditlerle mücadele yöntemleri farklılaşmıştır. Meydana gelen tüm bu değişim ve sorunlara rağmen, Birleşmiş Milletler uluslararası barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında hayati ve vazgeçilmez bir rol oynamayı sürdürmektedir.

Ekonomik kriz, yoksulluk, çevre, iklim, insan ticareti ve terörizm gibi geniş bir yelpazeye yayılan küresel ölçekli sorunların, ancak, küresel ölçekte işbirliği ile çözülmesi mümkündür. Birleşmiş Milletler Örgütü, bu işbirliğinin en geniş katılımla ve en sağlam meşruiyet zemininde gerçekleştirildiği yegâne evrensel forumdur.

Birleşmiş Milletler’in çalışmalarını geçmişte olduğu gibi günümüzde de bütün gücüyle destekleyen Türkiye, 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi üyeliğiyle ilave bir sorumluluk yüklenmiştir. Türkiye geride bırakmakta olduğumuz yıl içerisinde uluslararası barış ve istikrarın sağlanması ve küresel refahın arttırılması için etkili faaliyet ve katkılarını devam ettirmiş, farklı din, dil, kültür ve etnik gruplar arasında karşılıklı hoşgörü, uyum ve anlayışın hâkim olmasına çaba göstermiş, Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılması için ulusal düzeyde ve Birleşmiş Milletler bünyesinde somut çalışmalarda bulunmuştur.

Türkiye 65. yılında da, Birleşmiş Milletler sistemine olan inancıyla, örgütün sorumlu bir üyesi olarak aktif politikasını sürdürecek ve Birleşmiş Milletler sisteminin başarısına katkıda bulunmaya devam edecektir.

Bu düşüncelerle, Birleşmiş Milletler’in hizmetlerinin tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirmesini temenni ediyor, Birleşmiş Milletler Günü’nü en içten duygularımla kutluyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı