Dil Bayramı

26.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın Dil Bayramı  dolayısıyla Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın'a gönderdikleri mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Asırlardır nesilden nesile aktarılarak bugünlere ulaşan Türkçemiz, dünya üzerinde çok geniş coğrafyada milyonlarca kişi tarafından konuşulmakta ve kullanılmaktadır. Söz varlığı ve kullanım alanıyla Türkçe dünyanın en zengin dillerindendir.

Birlik ve beraberliğimizin temeli olan Türkçemiz, bizi birbirimize bağlayan, kültürümüzün kök salmasına ve nesillere aktarılmasına hizmet eden en önemli varlığımızdır. Türkçemiz aynı zamanda milletimizin özünü, gelenek ve göreneklerini, duygu ve düşüncelerini, tarihten gelen birikimlerini, değerlerini yansıtan bir aynadır.

Atatürk'ün başlattığı ve öncülük ettiği çalışmalar, dilimizin gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamıştır.  Onun bizzat başkanlık ettiği ve başlangıç gününü her yıl Dil Bayramı olarak kutladığımız I. Türk Dili Kurultayı; Türkçe'nin, yapısı, söz varlığı ve diğer dillere olan etkisiyle güçlü bir dil haline gelmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

Türk dilini dünya dilleri arasında hakettiği konuma çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Esasen bugün Türk dili üzerinde ciddi bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.

Türkçe’nin söz varlığını geliştirmek için de bilim insanlarımız önemli çalışmalar yürütmektedir. Son yıllarda dil bilinci konusunda gelişen kamuoyu duyarlılığı ve Türkçe’ye olan ilgi memnuniyet vericidir.

Çağdaş bir eğitim, bilim ve kültür dili seviyesine ulaşma yolunda büyük mesafe kateden dilimizle dünyada ses getiren seçkin eserlerin üretilmesi de doğru yolda olduğumuzu ve Türkçemizin zenginliğini göstermektedir.

Türkçe, bilim insanlarımızın, edebiyatçılarımızın, eğitim kurumlarımızın, basın organlarımızın ve her şeyden önemlisi tüm vatandaşlarımızın çabalarıyla yarınlara en güçlü biçimde taşınacaktır. Atatürk’ün talimatıyla kurulan Türk Dil Kurumu da bu süreçte üzerine düşenleri yerine getirmeye devam edecektir.

Bu yöndeki gayretlere katkıda bulunacağı inancıyla, "II. Uluslararası Türk Dili Araştırmalarında Yeni Arayışlar: Yurt Dışındaki Enstitü ve Bölüm Başkanları Çalıştayı"nın düzenlenmesini memnuniyetle karşılıyorum. Yurt dışından bu önemli toplantıya katılan ve her biri Türkçe'ye büyük emek veren seçkin misafirlerimize hoşgeldiniz diyor, çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum.

Dil Bayramı'nda, dilimizin gelişmesini, zenginleşerek bugünkü seviyesine ulaşmasını sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'e, yazar, şair ve ozanlarımıza, düşünürlerimize şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları saygı, minnet ve rahmetle anıyor, bütün vatandaşlarımın Dil Bayramı'nı kutluyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı