ABD Ziyareti

15.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri 23-30 Eylül 2010 tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecektir.

Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığına tesadüf eden bu yılki genel görüşmelere BM üyesi 192 ülkenin tamamının katılması ve katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun Devlet veya Hükümet Başkanı seviyesinde temsil edilmesi beklenmektedir.

Türkiye, 65. BM Genel Kurulu Genel Görüşmelerinde Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Çevre Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun da yer aldığı üst düzeyli bir heyetle temsil olunacaktır.

Bu yıl, Genel Kurul Genel Görüşmeleri öncesinde 20-22 Eylül 2010 tarihlerinde Binyıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda katedilen mesafenin gözden geçirileceği bir Zirve daha düzenlenecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Kurul Genel Görüşmelerine katılmak üzere 17 Eylül 2010 tarihinde New York’a hareket edeceklerdir. Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi kapsamında 20 Eylül 2010 tarihinde düzenlenecek “Yoksulluk, Açlık ve Cinsiyet Eşitliği Alanlarındaki Sorunlarla Mücadele” başlıklı yuvarlak masa toplantısına Eş-Başkanlık yapacak olan Sayın Cumhurbaşkanımız, aynı gün Zirve’ye hitap edeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, 21 Eylül 2010 tarihinde düzenlenecek olan Binyıl Kalkınma Hedefleri ve En Az Gelişmiş Ülkeler temalı etkinliğe de iştirak edeceklerdir. 23 Eylül 2010, Perşembe günü başlayacak olan BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri sırasında ilk günün sabahı katılımcılara hitap edecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, aynı gün öğleden sonra “Barışı Koruma-Barışı İnşa” temasıyla toplanacak Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyindeki BM Güvenlik Konseyi oturumunu yöneteceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, New York'ta bulunacakları süre zarfında çok sayıda Devlet ve Hükümet Başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceklerdir.

New York ziyareti vesilesiyle Columbia Üniversitesi’nde ve “Council on Foreign Relations” isimli düşünce kuruluşunda konferanslar verecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, aralarında New York Times gazetesinin yazı işleri heyetinin de bulunduğu çok sayıda öndegelen medya kuruluşundan temsilcilerle biraraya gelecekler ve mülakatlar vereceklerdir.  

 “Küresel Sürdürülebilirlik Paneli” üyeliğine seçilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Genel Kurul ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi kapsamında bilhassa ekonomik ağırlıklı toplantı ve faaliyetlere katılacaktır.

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ise, BM Güvenlik Konseyi’nin terörizm konusunda düzenlenecek Bakanlar düzeyindeki toplantısına başkanlık edecek, arabuluculuk konusunun ele alınacağı bir çalışma kahvaltısına evsahipliği yapacak, çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirecek ve Harvard Üniversitesi’nde ülkemizin dış politikasına ilişkin bir konferans verecektir.

Çevre Bakanı Sayın Veysel Eroğlu da, Binyıl Kalkınma Hedefleri bağlamında iklim değişikliği başta gelmek üzere, çevre konularıyla ilgili etkinliklerde ülkemizi temsil edecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, BM Genel Kurulu çalışmaları vesilesiyle New York’taki vatandaşlarımızla da biraraya gelecekler ve Boston şehrini ziyaret ederek, üniversiteleriyle tanınan bu şehirdeki Türk akademisyenlerle görüşecekler ve 25 Eylül 2010, Cumartesi günü yurda dönmek üzere ABD’nden ayrılacaklardır.

Yazdır Paylaş Yukarı