Bosna-Hersek'e Hareketlerinden Önce Atatürk Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

02.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Köklü tarihi, kültürel ve insani bağlara sahip bulunduğumuz Bosna-Hersek’i ziyaret etmek üzere az sonra Saraybosna’ya hareket edeceğim.

Ziyaretim, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin üç üyesinin 3-4 Eylül 2008 tarihlerinde ülkemize topluca yaptıkları ziyareti iade maksadını taşımaktadır.

Heyetimizde, Sanayi ve Ticaret Bakanımız, Parlamentolararası Dostluk Grubunun Türkiye Kanadı Başkanı, bir grup milletvekili, Balkan ülkeleri konusunda uzman akademisyenlerimiz ve çok sayıda işadamımız yer almaktadır.

Bosna-Hersek’in üç kurucu halkının temsilcilerinden oluşan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi mensupları ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştireceğim. Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisini kabul ederek bilgi alacağım. Ayrıca, Bosna-Hersek Parlamentosu’na hitap edeceğim. Türkiye’nin Bosna-Hersek’teki mümtaz konumunun bir sonucu olarak, yabancı Devlet Başkanlarına nadiren tanınan bir ayrıcalık çerçevesinde, Dinlerarası Konsey üyelerini topluca kabul edeceğim.

Ziyaretim, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınmasının yanısıra, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmamıza da vesile olacaktır.

Yaşanan muazzam acıların hafızalarda tazeliğini koruduğu Bosna-Hersek’te,  3 Ekim genel seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleştireceğim temaslarda, tüm kesimleri karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde hareket etmeye teşvik edeceğim. Ülkemizin bu doğrultuda her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini bir kez daha vurgulayacağım. Bosna-Hersek’in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonu için gereken adımların, toplumun bütün kesimlerince el ele verilerek atılmasının, bölgesel barış, istikrar, huzur ve refaha da katkı sağlayacağının altını bir kez daha çizeceğim.

Ziyaretim sırasında Saraybosna’da düzenlenecek olan Türkiye-Bosna-Hersek İş Forumu Toplantısı, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha ileriye götürülmesi yolunda önemli bir adım teşkil edecektir. Bu toplantıya Değerli Dostum, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sayın Silajdziç ile birlikte katılacağım.

Sektörlerinin öndelegelen Türk firmaları, Bosna-Hersek’te cam, kağıt ve ambalaj gibi bazı sektörlerde geniş kapsamlı yatırımlara imza atmışlardır. Bu ülkedeki Türk yatırımlarınnın toplam değeri 100 milyon dolar civarındadır. Ziraat Bankası, 20’nin üzerinde şubesiyle Bosna-Hersek’te faaliyet göstermektedir. Ayrıca, THY de tarihinde ilk defa olarak Bosna-Hersek Havayollarıyla uzun vadeli bir işbirliği süreci başlatmıştır. Ziyaretimin, küresel ekonomik kriz sebebiyle geçen yıl yarı yarıya azalan ikili iktisadi, ticari ve yatırım ilişkilerine de yeni bir hareketlilik getirmesini ümit ediyorum.

 Saraybosna’da ayrıca, Bosna-Hersek’in geleceğinin teminatı olan genç nesillerin az önce ifade ettiğim “uyum”, “kardeşlik” ve “birlikte yaşama” kültürüyle yetiştirilmesi için önemli çalışmalar yürüten iki Türk üniversitesini de ziyaret edeceğim.

Saraybosna temaslarımın ardından incelemelerde bulunmak üzere Mostar şehrine geçeceğim.

Ziyaretimin, ülkelerimiz arasındaki derin tarihi, kültürel ve insani bağlardan güç alan ilişkilerimizi daha da perçinleyeceğine inanıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı