Bosna-Hersek Ziyareti

01.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ve Konsey üyelerinin davetine icabetle, 2-3 Eylül 2010 tarihlerinde bu ülkeye resmi bir ziyarette bulunacaklardır.

Bu ziyaret, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelerinin 3-4 Eylül 2008 tarihlerinde ülkemize yaptıkları ziyareti iade maksadını taşıması ve bu ülkeye Cumhurbaşkanı seviyesinde dört yıl aradan sonra gerçekleştirilecek olması bakımından da ayrı bir önem arzetmektedir.   

Sayın Cumhurbaşkanımızın Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin üç üyesi ile yapacakları görüşmelerde, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkiler tüm boyutlarıyla değerlendirilecek, geleceğe dönük yeni işbirliği imkânlarının yanısıra, güncel bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır.         

Sayın Cumhurbaşkanımız Saraybosna’yı ziyaretleri sırasında Bosna-Hersek Parlamentosu’na hitap edecekler; Parlamento Başkanlık Divanı üyeleri, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Dinlerarası Konsey üyelerini kabul edecekler; Türkiye-Bosna-Hersek İş Forumu Toplantısı’na Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sayın Silajdziç ile birlikte katılacaklar; ayrıca, bu ülkede faaliyet gösteren Türk üniversitelerini ziyaret edeceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Saraybosna ziyaretlerinin ardından Mostar’a geçerek temas ve incelemelerde bulunacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Bosna-Hersek’i ziyaretleri, ülkemizin tarihten gelen özel ilişkilere sahip olduğu Bosna-Hersek’e yönelik tüm etnik ve dini grupları kapsayan desteğinin sürdüğünü en üst düzeyde bir kez daha teyit edecektir.

Balkanların kalbinde yer alan Bosna-Hersek’in bağımsızlığı, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları içinde işleyen bir devlet yapısına sahip olması, bölgenin barış, istikrar, huzur ve refahı açısından hayati önemdedir. Türkiye, Bosna-Hersek’in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini kuvvetle desteklemeye devam edecektir.

Yazdır Paylaş Yukarı