Lozan Barış Antlaşması'nın İmzalanmasının 87. Yıldönümü

24.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 87. yıldönümü vesilesiyle yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:
"Bugün, modern Türkiye'nin temel taşlarından biri olan Lozan Barış Antlaşması'nın 87. yıldönümünü kutluyoruz.
Lozan Barış Antlaşması, Türkiye'ye Birinci Dünya Savaşı'nın mağlubu gözüyle bakanlara karşı ve dönemin tüm olumsuz koşullarına rağmen kazandığımız bir diplomasi zaferidir. Bu Antlaşmayla atılan temel üzerinde, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan modern Türkiye Cumhuriyeti yükselmiştir.
Lozan Barışı'nın arka planında, aziz milletimizin canıyla, kanıyla, emeğiyle ve kararlılığıyla fedakarca zafere taşıdığı milli kurtuluş mücadelemiz bulunmaktadır. İstiklal mücadelemizi taçlandıran Lozan Antlaşması, aynı zamanda köklü diplomasi tarihimizin kilometretaşlarından biridir. Bu Antlaşmanın imzalanmasını takiben Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, Türkiye, bir yandan, kalkınma ve ilerleme yönünde tarihi hamleler yapmaya, diğer yandan, Aziz Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesi temelinde çağının ilerisinde, barış odaklı bir dış politika uygulamaya başlamıştır.
Bu anlayış temelinde ve yılmadan ilerlediğimiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma yolunda, 87 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca çok önemli mesafeler kat ettik. Bugün Türkiye pek çok alanda ulaştığı yüksek yeteneği ve ileri düzeyiyle uluslararası camianın saygın ve öndegelen üyelerinden biri olmuştur. Şüphesiz, hedefimiz her zaman daha iyisi, daha ilerisidir.
Lozan Barış Antlaşması, ülkemizin çok boyutlu coğrafyasında barış, huzur, güvenlik ve refah içinde yaşama arzusunun tarihi bir vesikasıdır. Milli Kurtuluş Mücadelesini verdiği güçlerle Lozan'da attığı imza ile barışan ülkemiz, Lozan'ı takiben Batı ülkeleriyle müttefiklik ilişkisi kurmuş ve ortak değerler temelinde Batı'nın ayrılmaz bir üyesi haline gelmiştir. Bugün ülkemizin ve milletimizin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde sergilediği tutum ve kararlılık bu tarihi yönelim çerçevesinde değerlendirilmelidir. Türkiye, Lozan ruhunu gerek bölgesel gerek küresel barış ve refaha net katkıda bulunmak suretiyle devam ettirmektedir.
Millet olarak, hoşgörü ve dayanışma içinde, kaynağı ne olursa olsun husumet ve ayrışmayı reddederek, tarihin karanlıklarına saplanıp kalmadan ancak tarihten gerekli dersleri çıkararak geleceğe yönelmek dışında bir seçeneğimiz yoktur. Genç nesillerimizi daha iyi yetiştirmek, vatanımızı ve devletimizi onlara daha iyi bir şekilde devredebilmek gayretinde olduğumuz sürece ülkemizin yolu açık, geleceği aydınlık olacaktır.
Siyasi ve iktisadi bağımsızlığımızın tescilini sağlayan, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 87. yıldönümünü yürekten kutluyor; tarihimizin bu önemli dönüm noktasını mümkün kılan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten kıymetli devlet adamı İsmet İnönü'yü ve başkanlığındaki heyetin değerli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı