Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü

24.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü dolayısıyla yayımladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Demokratik çoğulcu bir rejimin işleyebilmesinin en önemli yapı taşlarından biri de, tarafsız ve özgür basının varlığıdır. Bu yanıyla basın, kamu yararını gözeterek, halkın doğru haber alma hakkını ve açık toplum olmanın gereklerini yerine getirmektedir.
Çağdaş çoğulcu demokrasilerin gelişmesinde basının ne kadar önemli bir yer tuttuğunu dünya örneklerinde de görüyoruz.
Bu nedenle ülkemizde sansürün kaldırılması çok önemli dönüm noktalarından biridir.
Basının, kısıtlamalara maruz kalmadan çalışmalarını özgür bir ortamda sürdürmesi, demokrasiyi güçlendirirken, kamuoyu duyarlılığını da artırmaktadır.
Diğer taraftan basının çok sesliliği, vatandaşların farklı düşünceler içerisinde doğruyu bulması ve seçmesine de imkan tanır. Basındaki bu zenginlik toplumdaki çok sesliliği ve düşünce özgürlüğünü göstermesi bakımından da önemlidir.
Bugün Türkiye, basınımızın da katkılarıyla, açık toplum olma yolunda önemli mesafe katetmiştir. Türkiye giderek gelişmekte ve değişmektedir. Ülke meseleleri tüm boyutlarıyla özgürce tartışılabilmekte, farklı düşünceler serbestçe dile getirilebilmektedir. Kamuoyu duyarlılığı üst noktadadır. Basınımız sanal ortamda da etkinliğini hissettirmektedir. Bunlar, şüphesiz demokrasimizi zenginleştiren ve geliştiren faktörlerdir.
Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, basınımız özel hayata saygı göstermeli, kişi hak ve özgürlüklerini korumalı, mesnetsiz haber ve iddialardan kaçınmalı, evrensel meslek ilke ve standartlardan sapanlara prim vermemelidir.
Türk basınının çalışmalarını, evrensel değerler ışığında, yüksek bir sorumluluk duygusuyla devam ettireceğine inanıyorum. Basınımız, Türkiye'nin standartlarının her alanda yükselmesine katkılarını geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de sürdürecektir.
Ülkemizin hedeflerine ulaşabilmesi ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilmesi için, ülkedeki özgürlük ortamını; serbest tartışma platformlarının oluşmasını, herkesin düşüncelerini ifade edebilmesini, insanların farklı düşüncelere saygı gösterme olgunluğuna ulaşmalarını çok önemsiyorum. Bu da hür ve tarafsız basının katkılarıyla sürdürülecektir.
Basında sansürün kaldırılışının yıldönümünde, Türk basınına çalışmalarında başarılar diliyor, görevlerini yaparken hayatını kaybeden değerli basın çalışanlarını saygıyla anıyor, basın camiamızın tüm mensuplarına selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı