Erzurum Kongresi'nin Yıldönümü

23.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Erzurum Kongresi'nin yıldönümü dolayısıyla yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:
"Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasından kısa süre sonra toplanan Erzurum Kongresi, gerek mahiyeti gerek sonuçlarıyla, milli mücadelenin temel taşlarındandır.
Erzurum Kongresi, Türk milletinin Atatürk'ün önderliğinde vatanına sahip çıkma kararlılığının, bağımsız ve özgür yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir.
Vatanın bağımsızlığına, ülkenin kurtuluşuna zemin hazırlayan Erzurum Kongresi, milli iradenin üstün kılınması, milli egemenlik ilkesinin hayata geçirilmesi bakımından tarihimizin en önemli olaylarındandır.
Dolayısıyla Erzurum Kongresi, egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu, bağımsız, uluslararası camianın eşit üyesi yeni bir devletin kurulması yolundaki bir başlangıç noktasıdır.
Milletimizin temsilcileri, güç şartlara rağmen Erzurum'da, ülkenin bütününü ilgilendiren önemli kararlara imza atmışlardır. Kongre'de milli hudutlar içinde vatanın bir bütün olduğu, Türk milletinin haklarını savunacağı güçlü bir şekilde dünyaya ilan edilmiştir.
Erzurum'da alınan tarihi kararlar, milli mücadelenin temel hedeflerini ve esas programını ortaya koymuştur.
Hiç şüphe yoktur ki, bu kararlar, daha sonra Sivas Kongresi'nin toplanması ve TBMM'nin açılmasıyla, İstiklal Savaşı'nın kazanılmasına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna dayanak oluşturmuştur.
Bugün bizlere düşen görev, geçmişimizden aldığımız güçle, büyük fedakarlıklarla kurulan güzel ülkemizi geleceğe taşımaktır.
Her alandaki standartlarımızı yükseltmek, Türk milletini daha da zenginleştirmek, Türkiye'yi her bakımdan güçlendirmek ve Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkartmak konusunda, milletimizin her ferdi sarsılmaz bir kararlılık içindedir.
Türkiye, birlik ve beraberlik içerisinde bu hedeflere mutlaka ulaşacaktır.
Erzurum Kongresi'nin yıldönümünde, başta Büyük Atatürk olmak üzere, Kongre üyelerini, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı