Mısır Arap Cumhuriyeti'ne Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

20.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları,
Sözlerimin başında, bu gece Hakkari'nin Çukurca Üs Bölgesinde teröristlerle mücadeleye giren 6 askerimiz şehit olmuştur. 6 askerimiz vatanın birliği, bütünlüğü için, memleketimizin huzuru için kahramanca canlarını feda etmişlerdir. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Başta aileleri olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum.
Değerli Basın Mensupları,
Mısır Cumhurbaşkanı Değerli Dostum Hüsnü Mübarek'in davetine icabeten bir çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere biraz sonra Kahire'ye hareket ediyorum.
Biliyorsunuz, Sayın Mübarek, geçen yıl Şubat ve Aralık aylarında biri İstanbul'a, diğeri Ankara'ya olmak üzere ülkemize iki kez gelmiş ve birçok istişarelerde bulunmuştuk. Türkiye ile Mısır arasında böyle bir gelenek var. Yılda en az iki kez cumhurbaşkanları bir araya geliyorlar ve istişarelerde bulunuyorlar.
Mısır'la düzenli aralıklarla gerçekleştirdiğimiz karşılıklı üst düzey ziyaretler ve istişareler, köklü tarihi ve kültürel bağlarımızdan kuvvet alan ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi irademizi yansıtmaktadır. Akdeniz'in iki yakasında iki önemli ülkeyiz. Bu iki önemli ülkenin her konuda işbirliğine çok önem veriyoruz. Doğu Akdeniz'in Kuzeyinde Türkiye, Güneyinde Mısır, dolayısıyla iki önemli ülkenin ilişkileri her açıdan çok önemlidir. Dolayısıyla, bu ziyaret Mısır'la işbirliğimize verdiğimiz önemin çok açık bir işaretidir.
Mısır ziyaretim çerçevesinde Cumhurbaşkanı Sayın Hüsnü Mübarek'le yapacağım görüşmede, şüphesiz ki, ikili ilişkilerimizin genel durumunu gözden geçireceğiz. Buna ilaveten, Türkiye ile Mısır'ı yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da istişarelerde bulunacağız. Ziyaretim sırasında ayrıca, Cumhurbaşkanı Sayın Mübarek'le birlikte Mısır Harp Akademisi'nin mezuniyet törenine katılacağım.
Bu ziyaretimin, Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha da geliştirilmesine, halklarımız arasındaki yakın bağların güçlendirilmesine ve bölgemizde barış, istikrar ve refahın temini çabalarına katkıda bulunacağına inanıyorum. Bu kısa ziyaretimin çok iyi bir istişare fırsatı vereceği kanaatindeyim.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı