Slovenya'ya Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

14.07.2010
"Değerli Basın Mensupları,

Cumhurbaşkanı Sayın Danilo Türk'ün davetlisi olarak, iki günlük bir resmi ziyaret için Slovenya'ya hareket ediyorum.

Slovenya Cumhurbaşkanı Sayın Türk'ün geçen sene İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı Zirvesi'ne katılması ve anılan Zirve'den çok kısa bir süre sonra da ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirmiş olması, ikili ilişkilerimize Slovenya'nın verdiği önemi göstermektedir.

Cumhurbaşkanı Türk ayrıca, bu yıl 23 Haziran günü İstanbul'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci ve Kültürel Koridorlar Devlet Başkanları Zirveleri vesilesiyle de Türkiye'yi ziyaret etmişti, yani kısa bir süre içerisinde üç kez ülkemizi ziyaret etmişti Sayın Cumhurbaşkanı Türk.

Türkiye'den de Slovenya'ya Cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyaret bundan on üç yıl önce düzenlenmişti. Dolayısıyla on üç yıl sonra da Türkiye'den Slovenya'ya bir Cumhurbaşkanlığı ziyareti yapılmaktadır. Bu açıdan bu ziyaretin ayrı bir önemi vardır.

Slovenya her alanda iyi ilişkilere sahip olduğumuz dost ve müttefik bir Avrupa Birliği üyesi ülkedir.

Slovenya, ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine vermekte olduğu samimi desteği çeşitli platformlarda dile getirmekten kaçınmamaktadır. Buradaki önemli nokta da, AB üyelik sürecimizin yalnızca resmi makamlar tarafından değil, Sloven halkı tarafından da güçlü bir şekilde destekleniyor olmasıdır.

Bu yapıcı tavırından ötürü, Sloven makamlarına ve halkına müteşekkiriz.

Slovenya ile ikili ve bölgesel işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesinin, başta Balkanlar olmak üzere, yakın coğrafyamızda kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağına samimiyetle inanıyorum.

Slovenya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizde son dönemde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

2000 yılında 100 milyon ABD Doları civarında olan ikili ticaret hacmimiz, 2008 yılında bir milyar Dolara yaklaşmıştır.

Ancak, mevcut rakamları yeterli görmek mümkün değildir. Slovenya ile ekonomi, ticaret ve yatırımlar alanındaki işbirliğimizi çok daha ileri bir noktaya taşımak arzusundayız. Özellikle karşılıklı yatırımlarımızı arttırmamız gerekmektedir. Buna paralel olarak, üçüncü ülkelerde de firmalarımız ortak yatırımlar, projeler gerçekleştirebilirler, böyle bir potansiyel vardır.

Slovenya'yı ziyaretim sırasında başta Cumhurbaşkanı Sayın Türk olmak üzere, Slovenya devlet adamlarıyla gerçekleştireceğim görüşmelerde ikili ve çok taraflı işbirliği alanları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunmayı öngörmekteyim.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Sayın Türk ile beraber "Slovenya-Türkiye İş Konferansı" açılış törenine de katılıp, Türkiye'den gelen iş adamları ile birlikte olacağız.

Ziyaretimin Slovenya ile ilişkilerimize ivme kazandıracağına ve yeni işbirliği imkanı doğuracağına inanmaktayım."