Zambiya Cumhurbaşkanı Sayın Rupiah Bwezani Banda ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

12.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Basın Mensupları,

Değerli Zambiya Cumhurbaşkanı Banda'yı Türkiye'de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu Türkiye ile dost ve kardeş ülke Zambiya arasında, cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyarettir.

Bildiğiniz üzere Afrika'ya Açılım Politikamız çerçevesinde Kıta'da kurmayı kararlaştırdığımız büyükelçiliklerimizden biri de Zambiya'nın başkenti Lusaka'da hizmete girecektir. Bildiğiniz gibi, Afrika'da çok sayıda yeni büyükelçilik açıyoruz. Ve bunlar gerçekten bütün Afrika ülkeleri tarafından da çok büyük bir memnuniyetle hep karşılanmaktadır. Bugün de konuştuğumuzda, Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli bakanlar, bundan hep duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Aslında Zambiya doğu ve güney Afrika'dadır. Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı dediğimiz COMESA'nın da Genel Sekreterliği, Zambiya'da bulunmaktadır. Ve burası, 400 milyonluk bir nüfusa hep beraber hitap etmektedir. Ve 700 milyar doların üzerinde de gayri safi milli hasılası olan bir bölgedir, bu bölge. Dolayısıyla Türkiye, Afrika'nın birçok ülkesiyle ilişkilerini son dönemde özellikle geliştirmektedir. Bu ilişkilerimizi geliştirirken, tabii ki ekonomik, ticari ve siyasi sebepler söz konusu olduğu gibi, Afrika'nın sorunlarına daha yakından ilgi göstermek açısından insani sebepler de vardır. Bu açıdan Ben de, Sayın Başbakan da, sayın bakanlar da, ülkemizin birçok yetkilileri de, Afrika ülkelerine sık sık ziyaretler yapmaktayız, biliyorsunuz. Oradan da ziyaretler Türkiye'ye gerçekleşmektedir. Bunun da neticesinde BM Güvenlik Konseyinde de neredeyse bütün Afrika ülkeleri Türkiye'yi desteklemişler ve Türkiye'ye onlar da çok büyük ilgi göstermişlerdir.

2008 yılında Afrika-Türkiye Zirvesi İstanbul'da yapılmış ve bütün ülkeler buraya, başkanlar, başbakanlar, bakanlar seviyesinde hep katılmışlardır.

Bugün, hem baş başa hem heyetler arasında yaptığımız toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme kararını aldık. Zambiya son 20 senedir, demokrasiyle idare edilen, seçimlerin düzgün yapıldığı, liberal bir ekonominin uygulandığı ve son yıllarda devamlı ekonomik büyümesini gerçekleştiren bir ülke. Özellikle tarımda, madencilikte, enerji konularında ve ulaştırma konularında Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli bakanlar ülkeleriyle ilgili bilgiler verdiler. Ve bu konularda Türkiye ile yakın işbirliği içinde olma arzularını ifade ettiler. Alt yapı yatırımlarının yapılması konusunda da, bütün bu konularda da, Türkiye elinden gelen yakın ilgiyi hep Afrika'ya ve özellikle Zambiya'ya gösterecektir.

Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı yarın İstanbul'a gidecekler. İstanbul'da iş adamlarıyla bir toplantı yapacak. Kendisi de gelirken birçok iş adamıyla beraber gelmiştir. Dolayısıyla bir taraftan kamu olarak bizim Zambiya'ya ve Afrika'ya yapacaklarımız var, diğer taraftan özel sektörümüzün gösterdiği ilgi var. Türk özel sektörü Afrika ülkelerine büyük yatırımlar yapmaya başlamıştır. Üçüncü ayakta TİKA olarak, teknik ve insani yardımlar açısından ve birçok projeleri destekleme açısından yine çalışmalar vardır. Dolayısıyla bu üç ayak üzerinde çalışmalarımızı giderek hızlandıracağız.

Bugün yapılan anlaşmalar var. Ayrıca yine ekonomik ilişkilerin alt yapısını oluşturan diğer anlaşmaları da kısa süre içerisinde imzalamak için hazırlıklara başlanmıştır. Ümit ediyorum ki, bu ilk ziyaret faydalı olacaktır ve Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkilerinde Zambiya ayağı ayrı bir önem kazanacaktır. Ben tekrar Sayın Cumhurbaşkanı'na Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum ve Türkiye'de bulundukları süre içerisinde hem faydalı hem de hoş vakit geçirmelerini temenni ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı