D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları Yedinci Zirvesi ve Nijerya Ziyareti

06.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Devlet ve Hükümet Başkanları Yedinci Zirvesi'ne katılmak ve Nijerya'ya ikili bir ziyarette bulunmak üzere, Cumhurbaşkanı Sayın Goodluck Ebele Jonathan'ın davetlisi olarak, 7-9 Temmuz 2010 tarihlerinde Abuja'yı ziyaret edeceklerdir. Böylece, Türkiye'den Nijerya'ya ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirilmiş olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyaretleri sırasında, Bakanlarımız, milletvekillerimiz ve diğer resmi zevatın yanısıra, üniversitelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, basın kuruluşlarımız ile iş dünyamızın temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet refakat edecektir.

D-8, Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 1997 yılında kurulmuş olup, Sekretaryası İstanbul'dadır. Bugüne kadar, D-8 çerçevesinde İstanbul, Dakka, Kahire, Tahran, Bali ve Kuala Lumpur'da olmak üzere 6 Zirve, ayrıca 12 Bakanlar Konseyi ve 27 Komisyon toplantısı ile çok sayıda teknik etkinlik düzenlenmiştir.

Üye ülkelerin, dünya ekonomisindeki konumlarının yükseltilmesini, karşılıklı ve çoktaraflı ekonomik ve ticari ilişkilerinde ilave işbirliği imkânlarının güçlendirilmesini ve çeşitlendirilmesini, uluslararası düzeydeki karar alma sürecine katılımlarının arttırılmasını ve üye ülke halklarına daha iyi bir yaşam standardı sağlanmasını hedefleyen D-8, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alan itibariyle bölgesel olmaktan çok küresel bir oluşum özelliği taşımaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, D-8 Zirvesi'nin hemen akabinde Nijerya'ya ikili bir ziyarette de bulunacaklardır.

Ziyaret sırasında yapılacak görüşmeler, ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst seviyede gözden geçirilmesine ve güçlendirilmesine, siyasi, ekonomik, ticari, askeri, savunma sanayii, beşeri, kültürel her alandaki ilave işbirliği imkanlarının değerlendirilmesine ve başta Afrika kıtasında öne çıkan konular olmak üzere, halen BM Güvenlik Konseyi ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS'ın Dönem Başkanı olan Nijerya ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınmasına vesile teşkil edecektir.

Ülkemiz Nijerya'yı, Afrika'da kilit bir ülke olarak değerlendirmektedir. Ziyaretin, bu temelde, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından yeni imkanlar sağlayacağına inanılmaktadır.

Diğer taraftan, Nijerya, Sahranın Güneyi'ndeki Afrika bölgesindeki ikinci büyük ticaret ortağımızdır. Ekonomi, ticaret ve karşılıklı yatırımlar alanındaki ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için önemli bir potansiyel mevcut olup, Sayın Cumhurbaşkanımıza refakat edecek geniş işadamları heyeti ve bu çerçevede düzenlenecek İş Forumu, bu alandaki işbirliğimizin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Ziyaret, aynı zamanda, gerek Afrika'ya Açılım Politikamız gerek Türkiye ile Nijerya'nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyelikleri çerçevesinde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki istişare ve temasların pekiştirilmesi açısından da önem taşımaktadır.
Yazdır Paylaş Yukarı