Endonezya Cumhurbaşkanı Sayın Susilo Bambang Yudhoyono ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

29.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı Aziz Dostum Yudhoyono ve Değerli Basın Mensupları,

Dost ve kardeş Endonezya Cumhurbaşkanını, Türkiye'de misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Her şeyden önce, Sayın Cumhurbaşkanına, değerli dostuma, Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı, çok büyük bir heyetle Türkiye'ye gelmişlerdir. Heyetinde değerli bakanlar vardır. Gerçekten değerli simalar vardır. Hepsine de hoş geldiniz diyorum ve hepinizi Türkiye'de misafir etmekten büyük bir gerçekten mutluluk duyuyoruz. Çünkü Endonezya ile olan ilişkilerimiz 16. yüzyıla, Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır ve o günden bugüne çok güçlü ilişkilerimiz vardır. Halklarımız birbirine karşı daima büyük bir sevgi ve muhabbet duymuşlardır. Devletler arasında da ilişkiler gayet iyidir. Bugünkü misafirimize gerçekten çok önem veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, 235 milyon nüfusu olan, dünyanın en büyük Müslüman ülkesi ve dünyanın en büyük Müslüman demokrasisini temsil ediyor. Dolayısıyla böyle bir ülkenin, dost ve kardeş bir ülkenin heyetinin Türkiye'de bulunması bize olağanüstü bir mutluluk vermektedir.

Ayrıca bu ziyaret 25 yıldan sonra Endonezya'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan bir ziyarettir. Bu açıdan da büyük bir anlam taşımaktadır. O bakımdan ziyaretinizi tarihi bir ziyaret olarak görüyoruz. Ve bu ziyaretten sonra ilişkilerimizin yeni bir ivme kazanacağına ve yeni bir safhaya ulaşacağına da inanıyoruz.

Demin de söylediğim gibi, bu ziyaretinize çok sayıda değerli simanın katılmaktadır. Başta Bölgesel Temsilciler Konseyi Başkanı, Türk basın mensuplarının da yakından tanıyacağı, D-8 Genel Sekreterliği görevinde bulunmuş olan Kabine Sekreteri, Değerli Dostumuz Dipo Alam, çok sayıda bakan, üst düzey bürokrat, üniversite rektörleri ve yine çok sayıda iş adamı ve gazeteciyle birlikte, Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelmişlerdir. Yine Sayın Cumhurbaşkanı bugün TBMM'de de bir hitapda bulunacaklardır. Bütün bunlar, Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkilerin güçlülüğünü ve önemini göstermektedir.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanı'yla gerek başbaşa gerekse heyetler arasında, gayet güzel görüşmeler yaptık. Siyasi ilişkilerimizin en güçlü şekilde devam ettiğini gördük. Diğer alanlardaki ilişkilerimizi de geliştirme kararını aldık. Uluslar arası konuları, ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik. Siyasi ilişkilerin yanına, özellikle ekonomi, turizm, kültür, eğitim, savunma sanayii alanlarındaki ilişkilerimizi yine geliştirme kararını aldık. Bugün burada imzaladığımız sekiz anlaşma, ilişkilerimize verdiğimiz önemin açık göstergesidir.

Sadece bu ziyaret seromonik olmanın ötesinde anlam ifade eden bir ziyarettir. Yarın da Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul'a gideceklerdir ve birçok yine ziyaretlerde bulunduktan sonra, İstanbul'da Türkiye ve Endonezya İş Konseyi Toplantısı'nı yapacağız ve iş adamlarımızı daha çok iş yapmak için teşvik edeceğiz.

Endonezya sadece nüfus ve coğrafi olarak büyük bir ülke değil, tabii kaynaklar bakımından da dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Çok köklü bir ekonomik reform ve değişim geçirmektedir. Ve bu süreç içerisinde büyük bir kalkınma hamlesini yaşamaktadır. Ve son yıllarda hızlı büyüyen ülkelerden birisidir. Türkiye de aynı şekilde önemli ekonomik başarıları olan bir ülkedir. Dolayısıyla bu iki ülke arasında ekonomik potansiyel olduğunun farkındayız ve bunu çok teşvik ediyoruz, gerek ticaret gerekse yatırımlar açısından. Şu anda ticaret hacmimiz 1,5 milyar doları geçmiştir, ama kısa dönem içinde bunun beş milyar dolara, daha sonra da 10 milyar dolara çıkması hedefimizdir.

Bildiğiniz gibi THY 12 senelik bir aradan sonra, Cakarta'ya tekrar direkt uçuşlara başlamıştır. Bu da yine iki ülke arasında çok önemlidir. Avrupa'dan Cakarta'ya, KLM, Lufthansa ve THY, üç tane Avrupa şirketi direkt uçuş yapmaktadır. Ve İstanbul'un nasıl büyük bir "hub" olduğunu düşünürseniz, bu uçuşların önemini herkes kavrayacaktır.

Bölgesel konularda da yine görüş alışverişinde bulunduk. Uluslar arası konularda Türkiye ile Endonezya'nın aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten bir kez daha büyük memnuniyet duyduk, iki Cumhurbaşkanı olarak.

Bildiğiniz gibi, G-20 içerisinde Türkiye ve Endonezya da vardır. D-8'in kurucu iki üyesiyiz. İslam Konferansı Örgütü içerisinde Türkiye ile Endonezya çok yakın bir işbirliği içerisindedir. Bunun dışında da diğer uluslararası bütün insiyatiflerde Türkiye ile Endonezya yakın bir çalışma içerisindedir. Bundan sonra çok daha yakın olacaktır. Unutmadan söylemek istediğim bir şey şudur: Bu ilişkilerimizin turizm ve diğer ziyaretlere, her şeye yansımasını çok arzu ediyoruz. Zaten iki ülke vatandaşlarına sınırda vize verilmesi kabul edilmiştir. Bugün yaptığımız görüşmelerde, tamamen vizelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları da başlatma konusunda yine bir mutabakata vardık. Bütün bunlar, mesafe uzak olsa bile, işbirliği imkanının çok büyük olduğunu göstermektedir.

Bu ziyaretin çok başarılı geçmesini ve Türkiye ile Endonezya'nın arasında her bakımdan ilişkilerin daha da iyi noktaya taşınmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'na, değerli heyet üyelerine, herkese bir kez daha hoş geldiniz diyorum ve Türk halkının selam ve sevgilerini, döndüklerinde Endonezya halkına götürmelerini arzu ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı