Kore Savaşı'nın Başlangıcının 60. Yıldönümü

25.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Kore Savaşı'nın başlangıcının 60. Yıldönümü vesilesiyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı (E) Piyade Albay Sayın Şükrü Tandoğan'a bir mesaj göndermişlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajı şöyledir:

"Sayın Tandoğan,

Kore Yarımadası'nda 60 yıl önce bugün başlayan Kore Savaşı'na 15 bin kahraman askerimiz Birleşmiş Milletler bayrağı altında katılmış, 1950-1971 yılları arasında yaklaşık 55 bin Türk askeri Kore'de vazife üstlenmiştir.

Ülkemiz, üç yıl süren Kore Savaşı'nda 700'den fazla şehit vermiş, daha sonraki kayıplarımızla beraber şahadet mertebesine ulaşan asker sayımız 1000'in üzerine çıkmıştır. Binlerce askerimiz ise gazi payesine ulaşarak, vatana geri dönmüşlerdir.

14-16 Haziran 2010 tarihlerinde Kore Cumhuriyeti'ni resmi ziyaretim sırasında, Busan şehrindeki BM Anıt Mezarlığı'nda yer alan Türk Şehitliği'nde aziz şehitlerimizin anısına düzenlenen törene, beraberimdeki Kore Savaşı gazilerimizle birlikte, katılma imkanı buldum. Bu vesileyle, sadece Güney Kore'dekileri değil tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle andık, aziz hatıraları önünde saygıyla eğildik. Dünya barışı ile dünya ve bölge milletlerinin hürriyeti açısından son derece önemli bir zafere katkıda bulunan askerlerimizin takdire şayan kahramanlık öykülerini heyetimde yeralan gazilerimizden bizzat dinledim.

Ziyaretim sırasında, Kore halkının Türk insanından "kan kardeşim" diye hitap etmesinden, askerlerimizin kahramanlıklarının ve fedakârlıkların ülkemizde olduğu gibi Asya'nın diğer ucunda, ülkemizden binlerce kilometre uzakta hala tüm canlılığıyla hatırlanmasından bilhassa büyük kıvanç duydum.

Bu anlamlı günde, Kore Savaşı'nda şehit düşen askerlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize ise sizin aracılığınızla, şahsım ve Türk milleti adına en kalbi minnet ve şükran hislerimi yineliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı