Amasya Genelgesi'nin Yıldönümü

22.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Amasya Genelgesi'nin yıldönümü dolayısıyla yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Büyük Atatürk, vatanın bütünlüğüne yönelen tehditler karşısında, kurtuluşun ancak millet iradesiyle, milletin bütün güçlerinin harekete geçirilmesiyle sağlanabileceğine inanmış, adımlarını da hep bu doğrultuda atmıştır.

Amasya Genelgesi'nin yayımlanması, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanması ve TBMM'nin açılması, ülkenin kurtarılmasını ve bağımsız yeni bir devletin kurulmasını amaçlayan sürecin en önemli kilometre taşlarıdır.

Amasya Genelgesi'yle, Türk milletinin, bağımsızlık ve özgürlük iradesi, vatanına sahip çıkma kararlılığı, tüm dünyaya en güçlü şekilde ilan edilmiştir. Amasya'da alınan kararlar, İstiklal Savaşı'nı yürüten Atatürk ve dava arkadaşlarının ve aziz milletimizin yolunu aydınlatırken, yeni Türk Devleti'nin temellerini de oluşturmuştur.

Bu bakımdan "Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." esası, bugün modern Türkiye Cumhuriyeti'nin dayanağı olan milli egemenlik ilkesini daha o günden duyurmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk'ün öncülüğünde atılan adımlar ve Meclisimizin aldığı ileri görüşlü kararlar sayesinde daha başlangıçta güçlü ve sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Bugün bu temeller doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti, emin adımlarla gelişmesine devam etmektedir.

Ecdadımız güzel vatanımıza nasıl sahip çıktıysa, bizler de, geçmişimize layık olmak için, ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak için aynı kararlılığı sergiliyoruz.

Büyük ve köklü bir medeniyetin mirasçıları olarak, tarihsel, kültürel zenginliklerimizi, değerlerimizi korumak, dünyaya yön veren güçlü bir ülke olmak ve vatandaşlarımıza en güzel imkanları sunmak için gayret sarfediyoruz. Türkiye'nin daha müreffeh bir ülke olması, ekonominin daha da güçlenmesi, demokrasi ve insan hakları alanındaki standartlarımızın yükselmesi için çalışıyoruz.

Şuna inancımı bir kez daha vurgulamak isterim ki: Türkiye'nin yolu açıktır. Gelecek nesiller bugünkünden daha gelişmiş, hedeflerine ulaşmış, dünyanın önde gelen küresel aktörlerinden biri haline gelmiş, mutlu ve huzurlu bir Türkiye'de yaşayacaklardır.

Amasya Genelgesi'nin yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dava ve silah arkadaşlarını, Amasya'da alınan tarihi kararlara imza atanları, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Bu vesileyle 1919 yılında Atatürk ve arkadaşlarını büyük bir sevgiyle bağrına basan Amasyalıları da saygı ve şükranla yadediyor, bütün vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi sunuyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı