Suriye Cumhurbaşkanı ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

28.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,

Komşumuz, dost ve kardeş Suriye'nin değerli başkanı Sayın Beşir Esad davetime icap ettiler. Ülkemize iki günlük bir çalışma ziyaretinde bulunmaktadırlar. Kendisine ve heyetindeki değerli bakanlara, değerli üyelere, herkese Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum ve bu ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyorum.

Suriye, en uzun kara sınırını paylaştığımız çok önemli bir komşumuzdur. Tarihi, kültürel ve insani bağlarımız bulunan Suriye ile ortak çıkarlarımız ve halklarımızın yararına çok ortak projelerimiz vardır. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Son yıllarda, her alandaki ilişkilerimizde çok önemli gelişmeler gerçekleşmektedir. Karşılıklı ziyaretler en üst seviyede gerçekleşmektedir. Ve iki ülke arasındaki bu ilişkiler, sadece devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar, yöneticiler seviyesinde değil, halklar seviyesinde de çok güçlüdür. O bakımdan Türkiye ve Suriye ilişkileri çok sağlam temeller üzerinde gelişmektedir.

Değerli dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Beşir Esad ile bugün çok yararlı görüşmelerde bulunduk. Gerek başbaşa gerekse heyetler arası yaptığımız görüşmelerde, önce ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik. Ve ilişkilerimizin her alanda giderek güçlendiğini görmekten çok büyük bir memnuniyet duyduk.

Bildiğiniz gibi iki ülke arasında vizelerin kaldırılmış olması, çok büyük yankılar yaptı ve bütün çevre, diğer ülkeler tarafından da ilgiyle takip edildi. Yine iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanmış olması, ticaretimizi giderek güçlendirmekte ve yine karşılıklı yatırımları giderek hızlandırmaktadır. Buna da çok önem veriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, artık bu bölge birbirine adeta entegre olmaktadır. Ve ekonomik kalkınma, topyekün bu bölgede gerçekleşmektedir. Siyasi istikrar, siyasi ilişkilerdeki karşılıklı güven, itimat, bunun üzerinde de ekonomik kalkınma, refah gerçekleşecektir. Ve bölge halkları bütün bu refahtan en iyi şekilde faydalanacaklardır. Yine iki ülke arasındaki ilişkiler çerçevesinde, turizm, kültür, eğitim faaliyetlerine de, bilimsel faaliyetlere de çok önem verdiğimizi, bir kez daha teyit ettik. Bu konudaki bütün çalışmaları da desteklediğimizi ifade ettik ve bunların daha da hızlandırılması gerektiği kanaatine bir kez daha vardık. Sizin de huzurunuzda imzalanan iki anlaşma bunun en güzel işaretlerinden birisidir.

Bölge konularını da Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum Esad ile bir kez daha gözden geçirdik. İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz. Çünkü İran bölgede, bizim komşumuzdur. Suriye ile çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bu konunun daha fazla uzamadan diplomatik yollarla çözümüne çok önem veriyoruz. Ayrıca barış sürecine tabii ki çok önem veriyoruz. Suriye ve İsrail arasındaki, İsrail ile Lübnan arasındaki ve şüphesiz ki Filistin ve İsrail arasındaki bütün problemlerin diyalog ve barışla çözümüne de çok önem veriyoruz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşimin Suriye-İsrail görüşmeleriyle ilgili Türkiye'ye gösterdikleri güven ve itimada bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Irak'taki istikrar yine bizler için çok önemlidir. Irak'ın komşusu olan iki ülkeyiz. Irak'ta bir an önce Irak halkının görüşleri doğrultusunda hükümetin kurulmasının, hem Irak'a hem de bu bölgeye çok büyük hizmeti olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda da yine Irak'ın komşuları olarak, Irak'a yapıcı katkılarımızı vermeye devam edeceğimizi bir kez daha karşılıklı istişare ettik. Dolayısıyla bu ziyaretten ziyadesiyle memnun olduk. Hem ikili ilişkilerimizi hem de bölgesel ilişkileri ve olayları gözden geçirme anlamında. Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum Esad'ın bu ziyareti, aramızdaki sağlam ilişkileri, bir adım daha muhakkak ki ileri taşımıştır. Kendisine bir kez daha hoş geldiniz diyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı