Kazakistan'a Hareketlerinden Önce Yaptıkları Açıklama

23.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları,
Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in davetine icabetle, 23-26 Mayıs tarihleri arasında dost ve kardeş Kazakistan'a resmi bir ziyaret yapmak üzere birazdan İstanbul'dan hareket ediyoruz.
Ziyaretime değerli bakan, milletvekilleri ve belediye başkanları, üst düzey resmi zevat ve çok sayıda iş adamı katılmaktadır.
Bildiğiniz gibi Orta Asya bölgesi Türkiye için çok önemlidir. Tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olduğumuz Orta Asya bölgesine çok önem veriyoruz. Özellikle Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetler söz konusu olduğunda, bu ilgimiz ayrıca çok anlam kazanmaktadır.
Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türk Cumhuriyetleri ile çok yakın ilişki içinde oldum ve çok sık ziyaretler yapıyoruz. Geçen sene de çok tarihi bir anlaşmayı Nahçvan'da imzalayarak Türk Konseyi'ni kurmuştuk. Tüm Türk Cumhuriyetleri arasında bir konsey oluşturmuştuk; uluslararası bir anlaşma şeklinde gerçekleşmişti. Bunun Parlamenterler Asamblesi, Genel Sekreterliği İstanbul'da olacak, birçok alt branşları olacak. Dolayısıyla bütün bu çalışmalarda Sayın Nazarbayev'in de çok büyük katkıları olmuştur.
Yine hatırlayacağınız üzere Sayın Nazarbayev, ben Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk defa gelip, beni ziyaret etmişti. Ben de ondan sonra kendisini ziyaret etmiştim. Ama burada özellikle altını çizdiğim husus şu: Bütün Türk Cumhuriyetleri başkanlarıyla vardığımız mutabakat çerçevesinde, 5-6 yılda bir birbirimizi ziyaret değil, çeşitli vesilelerle, her sene birkaç defa birbirimizi, ziyaret etme ve bir araya gelme kararını almıştık ve bunu da takip ederseniz, gerçekleştiriyoruz.
Kazakistan, Orta Asya'da yükselen büyük bir güçtür ve önemi bütün dünya tarafından da yakından takip edilmektedir. Ülkemizle Kazakistan arasındaki ilişkiler de her bakımdan çok mükemmel seviyede cereyan etmektedir. Bu ziyaretimde, mükemmel olan ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için birçok anlaşmalar imzalanacaktır, yine birçok ortak kararlar alınacaktır. Geçen sene Sayın Nazarbayev Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, Stratejik Ortaklık Anlaşmasını imzalamıştık. Siyasi konularda, her bakımdan mükemmel devam ediyoruz. Kazakistan, AGİT'in dönem başkanlığını üstlenmiştir ve devam ettirmektedir. Asya`da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA)'nın kuruluşu yine gerçekleşmiştir ve Başkanlığını Kazakistan yapmaktadır. Bu sene Türkiye, Başkanlığını devralacaktır.
Ekonomik konularda, ticaretimiz 2008 yılında 3 milyar dolara ulaşmıştır. Geçen sene krizden dolayı biraz düşmüştü tabii, tekrar artmak üzeredir. Müteahhitlerimiz, Kazakistan'da 11 milyar dolarlık iş gerçekleştirmişlerdir, projeyi gerçekleştirmişlerdir. Astana'nın yüzde 70'e yakınını Türk müteahhitleri yapmıştır. Bankacılık, petrol, gaz; bütün sektörlerde Türk iş adamları, Kazakistan'la büyük bir faaliyet içerisindedir. Eğitim alanında yine, çok ortak çalışmalar vardır. Kazakistan'ın 2 tane Türk üniversitesi vardır, 30'a yakın da lise vardır. Hem resmî hem özel Türk liseleri vardır. Bütün bunlar da şunu göstermektedir ki: Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkiler çok boyutludur ve çok doğrudur.
Bu ziyaretimde önce bugün Çimkent'e ineceğiz. Çimkent'te bu akşam Sayın Nazarbayev'le buluşacağız ve yarın sabah da Türkistan'a hareket edeceğiz beraber, helikopterle. Türkistan'da Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni ziyaret edeceğiz. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan devletleri arasında kurulan ortak bir üniversitedir; mütevelli heyeti ortaktır. Kazakistan'ın en büyük üniversitelerinden birisidir. Bölge üniversitesi haline gelmiştir. Oranın Tıp Fakültesinin tam teşekküllü hastanesinin açılışını yapacağız. Bu hastane de yine, Türk doktorlarının ve Türkiye'nin büyük katkılarıyla gerçekleşmiştir. Ertesi gün de yine beraber Astana'ya, Kazakistan'ın başkentine gideceğiz. Orada resmî görüşmelerimizi, başkentte yapacağız, Sayın Başbakan'la, Meclis, Senato Başkanlarıyla; onlarla da hep görüşmelerimiz olacaktır.
Astana'da bulunduğumuz süre içerisinde, Türk iş adamlarıyla bir araya geleceğiz. Kazak-Türk İş Konseyi'nde konuşma yapacağım. Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştireceğiz. Türkiye Büyükelçiliği, Almatı'daydı, Astana'ya taşındı; yeni binalarının açılışını yapacağız onların. Ve ayrıca Türk Akademisi'nin de, yine açılışını Nazarbayev'le beraber yapacağız. Türk Konseyi çerçevesi içerisinde, bir Türk Akademisi kurulmasını kararlaştırmıştık ve bu Akademi, Kazakistan'da olacaktı; onun açılışını yapacağız.
Bu ziyaretim sırasında, TÜBİTAK ile Kazakistan İnovasyon Fonu arasında da bilimsel işbirliğine dönük yine bir anlaşma yapılacak. Dolayısıyla, YÖK Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, birçok yine profesör ve bilim adamları da bu ziyaretimde benimle beraber olacaktır.
Bu ziyaretime gerçekten çok önem veriyorum. Ayrıca bu ziyaret vesilesiyle, Türk Dünyası Belediye Başkanları ile ilgili bir toplantı yapılacaktır. Türkiye'den yine birçok belediye başkanı katılacaktır; başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere. O toplantıya da katılacağım ve orada ödül alan belediye başkanlarına ödüller vereceğim. Teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı