Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Dimitri Medvedev'in Türkiye'yi Ziyaretleri

06.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Dimitri Medvedev, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak, 11-12 Mayıs 2010 tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecektir. Ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalanacak ve ikili ilişkiler başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır. Başkan Sayın Medvedev'in ziyareti, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90.yıldönümüne rastlaması nedeniyle ayrıca önem arzetmektedir.
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra, SSCB dönemindeki ekonomik ağırlıklı işbirliği deneyimleri ve iyi ilişkiler zemininden hareketle, hızla gelişmeye başlamış, 2000'li yıllarla birlikte ilişkilerin siyasi boyutuna paralel olarak ekonomi, ticaret ve enerji alanlarındaki işbirliğimiz de giderek önem kazanmıştır. Bu çerçevede, son yıllarda başta Devlet Başkanı ve Başbakan düzeyindekiler olmak üzere, karşılıklı ve sık üst düzey ziyaretlerin Türk-Rus ilişkilerinin bugünkü olumlu seviyesine ulaşmasındaki katkısının altını çizmek gerekmektedir.
Bu bakımdan, Sayın Cumhurbaşkanımızın Şubat 2009'da Rusya Federasyonu'na gerçekleştirdikleri devlet ziyareti özel önemi haizdir. Ziyaret sırasında imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya doğru ilerlemesi ve dostluğun ve çok boyutlu ortaklığın daha da derinleştirilmesine ilişkin "Ortak Deklarasyon"dan bu yana Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizde büyük ivme yakalanmıştır. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Medvedev'in ziyaretinin mevcut ivmeyi daha da ileri seviyelere taşıyacağına ve ilişkilerimiz açısından tarihi bir dönemeç teşkil edeceğine inanıyoruz.
Geçtiğimiz son bir yıl içinde karşılıklı olarak yapılan Başbakan düzeyindeki üç ziyaret ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük katkıda bulunmuştur. Bu ziyaretler sırasında Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi amacıyla iki ülke arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) ismiyle hükümetlerarası bir mekanizmanın kurulması kararlaştırılmıştır.
Anılan Konsey'in ilk toplantısının Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Medvedev'in ülkemize gerçekleştireceği resmi ziyaret çerçevesinde, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Başkanı Medvedev'in eşbaşkanlıklarında, ilgili tüm Türk ve Rus Bakanların katılımlarıyla düzenlenmesi planlanmaktadır.
Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında üst düzey hükümetlerarası bir mekanizma işlevi görecek anılan Konsey'in iki ülke arasında yeni proje ve ortaklıklar için zemin teşkil edeceği ve ikili ilişkilere daha zengin ve içerikli boyutlar kazandıracağı, kapsamlı stratejik işbirliğine temel oluşturacağı değerlendirilmektedir.
Sözkonusu Konsey kapsamında, iki ülke sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak ve işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla Türk ve Rus akademisyenler, araştırmacılar, işadamları, iki ülkeyi ilgilendiren alanlarda çalışmalar yapan şahsiyetlerin ve sanatçıların katılımlarıyla bir Toplumsal Forum'un tesisi konusunda da taraflar mutabık kalmıştır. Toplumsal Forum'un Türk ve Rus kamuoylarının birbirlerini daha iyi algılamalarına katkıda bulunacağı, bu durumun devletlerarası ilişkilere de olumlu yansımaları olacağı düşünülmektedir. Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun RF Devlet Başkanı Sayın Medvedev'in ülkemizi ziyaretini ve Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunun ilan edilmesini takiben faaliyete geçmesi öngörülmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı