Uganda Cumhurbaşkanı Museveni ile Gerçekleştirdikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

05.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,

Uganda Cumhurbaşkanı, değerli dostumuz Museveni'yi resmi davetlim olarak Türkiye'de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendisiyle birlikte Türkiye'ye teşrif eden değerli bakanlara da, hepsine de hoş geldiniz diyorum.

Bu ziyaret, Türkiye ile Uganda arasındaki ilişkileri daha ileriye taşıyacak bir ziyarettir. Uganda'dan Türkiye'ye yapılan ilk cumhurbaşkanı ziyaretidir. Bu anlamda bundan sonraki ilişkilerimiz için yeni bir sayfa açılmaktadır.

Bildiğiniz gibi, 2008 yılında, İstanbul'da, Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği zirvesi toplantısı yapılmıştı. Ve bu çerçeve içerisinde, Türkiye Afrika'nın stratejik ortağı haline gelmişti. Bu çerçeve içerisinde bütün Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çok yakın bir şekilde, çok sık bir şekilde geliştirmekteyiz. Ve Afrika'ya birçok yeni büyükelçilikler açtık. Mevcut büyükelçiliklerimize ilave 10 yeni büyükelçi, daimi büyükelçi gönderdik. Bunlardan birisi de Uganda'nın Başkenti Kampala'dadır. 1 Mart 2010 tarihinden itibaren, Büyükelçimiz Kampala'da görevine başlamıştır. Bugün memnuniyetle öğrendim ki, Sayın Cumhurbaşkanı, Uganda'nın da Ankara'da bir daimi büyükelçilik açma fikirleri olduğunu söylediler. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Uganda Sayın Cumhurbaşkanı Museveni'nin liderliğinde, son yıllarda istikrarlı, huzurlu bir dönem geçirmektedir. Ve bu istikrar neticesinde, ülkede büyük ve ciddi bir ekonomik kalkınma söz konusudur. Afrika'da dikkati çeken ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye, Uganda'daki bu gelişmeleri yakından takip etmektedir. Ve Afrika'nın gelişmesine, kalkınmasına çok önem veren bir ülke olarak, Uganda'daki bu gelişmeleri de takdirle karşılamaktadır. Yine Türkiye ile Uganda arasında uluslararası konularda da işbirliği, BM platformu çerçevesinde yakından yürütülmektedir. Şu anlamda; Uganda ve Türkiye aynı dönem için BM Güvenlik Konseyi'nin üyeliğine seçilmişlerdir. Dolayısıyla gerek bölge olayları gerekse dünya olaylarıyla ilgili yakın istişare içerisindedirler.

Türkiye ile Uganda arasındaki her alandaki ilişkilere önem veriyoruz. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı'yla gerek başbaşa gerekse heyetler arasında yaptığımız görüşmelerden siyasi ilişkilerimizi daha ileri düzeye taşıma, ekonomik ilişkiler konusunda ise çok daha ileri adımlar atma kararına vardık. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı, Uganda'da ekonomik kalkınmaya çok önem vermekte. Bu bağlamda alt yapı yatırımlarına -yollar barajlar- telekomünikasyon konularına çok önem vermekte ve bu konuda bütün yatırımcıları da ülkesine davet etmektedir. Hatta şunu ifade edebilirim ki: Türk yatırımcılara çok önem verdiğinin bir göstergesi olarak, onlardan bazılarını kendi evinde bile misafir ettiğini biliyorum. Bugün de yine, TUSKON'un organize ettiği bir İş Konseyi toplantısı yapılacaktır, ona kendisi katılacaktır.

Bugün imzaladığımız mutabakat metinlerinin birisi hava ulaşımıyla ilgilidir. Türk Hava Yolları yakında Kampala'ya İstanbul'dan direkt sefer planlamaktadır. Bu da tabii iki ülkeyi birbirine çok daha fazla yaklaştıracaktır. Dolayısıyla Uganda ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Afrika'ya verdiği önemin ayrı bir göstergesidir. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı da bu ziyaretinden büyük bir memnuniyetle dönecektir. Kendisine ve heyetine tekrar Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum.

Soru- Tunceli'nin Nazımiye ilçesi Sarıyayla Karakoluna yapılan terör saldırısıyla ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan; istihbarata rağmen hazırlık yapılmadığı yönündeki iddialar var. Bu iddialarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan bilgi aldınız. Aldığınız bilgiler ışığında bir ihmal söz konusu muydu?

Sayın Cumhurbaşkanımız- Biz terörle amansız bir mücadele içerisindeyiz. Öncelikle bu mücadele sonuna kadar devam edecek. Bu olay biraz farklı bir olay, herhangi bir mayın ya da operasyonlarda verdiğimiz şehitler değil, terör örgütünün bir cüreti söz konusu burada. Dolayısıyla bununla ilgili detaylı, geniş bilgi alma ihtiyacı hissettim ve bununla ilgili geniş bilgiler aldım. Bu vesileyle bütün şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum ve ailelerine de, bütün Türk milletine de başsağlığı diliyorum. Terörle mücadele kolay bir iş değil, zor bir iştir ama, kararlılıkla devam edilecektir. Her şeyden çıkartılacak dersler, alınacak tedbirler vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri bu mücadeleyi kahramanlıkla yapmaktadır ve yapmaya da devam edecektir. Diğer güvenlik güçlerimiz de şüphesiz ki aynı kahramanlığı ve aynı kararlılığı göstermektedir. Bu topyekün bir mücadeledir.
Yazdır Paylaş Yukarı