Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Zirve Toplantısı

23.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sayın Haris Silajdziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Sayın Boris Tadiç'in katılımlarıyla, 24 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Zirve Toplantısı düzenlenecektir. Sayın Cumhurbaşkanlarına, üç ülkenin Dışişleri Bakanları da eşlik edeceklerdir.

Türkiye, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın hakim kılınması için, Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkilerinin normalleştirilmesine, aralarında güven ortamının tesis ve idamesine, ayrıca başta anayasa reformu bağlamında olmak üzere Bosna-Hersek'teki dönüşüm sürecinde Boşnaklar ve Sırpların birbirlerine yakınlaştırılmasına büyük önem atfetmektedir. Sözkonusu gelişmelerin temini, bölgenin Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme sürecinin başarısı için de elzemdir.

Bölgesel sahiplenme bilinciyle ve kapsayıcı bir yaklaşımla bölgedeki tüm sorunların üstesinden gelinebileceğine samimiyetle inanan Türkiye'nin inisiyatifiyle 2009 Ekim ayında ihdas edilmiş bulunan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Dışişleri Bakanları üçlü danışma mekanizması önalıcı ve sonuç odaklı bir yaklaşımla somut nitelikli bazı güven arttırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini hedeflemektedir. Mekanizma çerçevesinde esasen somut neticeler elde edilmeye başlanmıştır.

9 Şubat 2010 tarihinde Ankara'da yapılan üçlü Dışişleri Bakanları toplantısının hitamında Sayın Bakanlarca Bosna-Hersek'in Belgrad'a atamayı öngördüğü Büyükelçiye Sırbistan'ın agreman verdiğinin duyurulması ve bilahare Büyükelçinin görevine başlaması, 30 Mart günü de Sırbistan Parlamentosunda Srebrenica katliamını kınayan bir kararın kabul edilmesi bu kapsamda önemli adımları teşkil etmektedir.

Devlet Başkanları Üçlü Zirve Toplantısı, bu sürecin devamı yönündeki müşterek iradenin en üst düzeyde ortaya konmasına imkan tanıyacaktır. Görüşmelerde, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrar için Sayın Cumhurbaşkanlarının vizyon ve rehberliğinde atılabilecek yeni adımlar ele alınacak, ayrıca her üç ülkeyi ilgilendiren diğer güncel meseleler üzerinde durulacaktır. Zirve, Sayın Silajdziç ve Sayın Tadiç'in bu formatta ilk kez biraraya gelmelerine vesile teşkil edecek olması bakımından da ayrı ve tarihi bir anlam taşımaktadır.
Yazdır Paylaş Yukarı