Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 48. Yıldönümü

22.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 48. Yıldönümü münasebetiyle yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"Anayasa Mahkememizin 48 inci Kuruluş Yıldönümünü kutluyorum.

25 Nisan 1962 tarihinde görevine başlayan Anayasa Mahkememiz yarım yüzyıla yaklaşan tarihi ile anayasa yargısı alanında önemli bir birikime ve deneyime sahiptir.

Anayasanın 148 inci maddesinde belirtilen düzenlemelerin Anayasaya uygunluk denetimini yapmakla görevli ve yetkili olan Anayasa Mahkemesi bu fonksiyonlarıyla, Cumhuriyetimizin değişmez nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti ilkesini gerçekleştirmek ve bu çerçevede hukukun üstünlüğünü sağlamak bakımından temel Anayasal kurumlarımızdan biridir.

Temel hak ve hürriyetlerin korunması için gerekli kurumlara yer veren diğer anayasal demokrasilerde de Anayasa Mahkemeleri bu kurumların en başında gelmektedir. Bilindiği gibi, hukuk devletinde temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınmış olması esastır. Anayasa Mahkemelerinin esas varlık nedeninin de temel hak ve hürriyetlerin teminat altına alınması olduğu dikkate alındığında, bu kurumların hukuk devleti ilkesi açısından hürriyetçi demokrasilerdeki önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar devam eden reformlarla hukuk sistemimizin düzeyi çok yükselmiştir. Hukuk düzenimizin daha da iyi noktalara getirilmesi bakımından diğer kurumlarımızla birlikte Anayasa Mahkememizin de çok önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.

And içme töreni Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıldönümüne rastlayan değerli üyelerinize de bu vesileyle yeni görevlerinde başarılar diliyorum.

48 inci Kuruluş Yıldönümünde Anayasa Mahkemesinin değerli Başkan ve üyeleri ile raportörlerini ve bütün çalışanlarını tebrik eder, başarı, sağlık ve esenlikler dilerim."
Yazdır Paylaş Yukarı