ÖSYM Başkanı Prof. Dr. A. Ünal Yarımağan ile Görüşme

16.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. A. Ünal Yarımağan'ı davet etmiş, kendisinden 2010 Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) bazı adayların farklı illerdeki sınav merkezlerinde sınava girmeleri konusunda bilgi almış ve sunulan bilgilerden ikna olmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız kabulde, gelecek yıl aynı sorunların yaşanmaması için, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. A. Ünal Yarımağan'a bazı illerde sınav merkezlerinin kapasitelerinin hızla artırılması talimatını vermişlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. A. Ünal Yarımağan tarafından kendisine sunulan bilgi notunun olduğu gibi yayımlanmasını istemişlerdir.

***

T.C
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Makamına Bilgi Notu

Konu: 2010 Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) bazı adayların istekleri arasında yer almayan Sınav Merkezlerinde sınava girmeleri.

11 Nisan 2010 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmek için başvuran 1.512.450 adaydan sınava girmek istedikleri merkezlere ilişkin 1. ve 2. tercihleri başvuruları esnasında alınmıştır. Sınav yapılan 152 merkezden 142'sinde sınav kapasitesi yeterli olduğu için, bu merkezleri ilk tercihlerinde isteyen adayların atamaları 1. tercihlerine yapılmış ve adaylar bu merkezlerde sınava girmişlerdir.

10 Sınav Merkezinin kapasiteleri ise, bu merkezleri 1. tercihinde isteyen adaylar için yetersiz kalmıştır. Bu merkezler Hakkari, Van, Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Gebze ve Nazilli'dir. Sınav kapasitesi yetersiz kalan bu merkezleri 1. tercihinde isteyen yaklaşık 159.000 adayın yaklaşık 133.000'i birinci tercihinde istediği merkezde sınava girebilmiş; yaklaşık 8.000 aday ikinci tercihinde istediği merkezde sınava girmiş; yaklaşık 17.000 aday ise adres iline yakın olan bir merkezde sınava girmek zorunda kalmıştır.

1. tercihinde sınav kapasitesi yetersiz olan 10 merkezden birinde sınava girmek istediğini belirten yaklaşık 159.000 adaydan, 1. tercihinde istediği merkezde sınava girecek 133.000 aday seçilirken, başvuru sırasında son sınıf öğrencisi olan (2009-2010 ders yılı sonunda mezun olabilecek) adaylara öncelik verilmiştir. Bu durumda tercih yaptığı iki merkez dışında sınava girmek zorunda kalan yaklaşık 17.000 aday, başvuru sırasında ortaöğretim kurumlarından mezun durumunda olan (2010 öncesi mezun olmuş) adaylar arasından kura ile seçilmiştir.

Basında adayların cezalandırılmak için uzak merkezlere gönderildiği; adaylar arasında Kıbns ve Edirne gibi çok uzak merkezlere gönderilenlerin olduğuna ilişkin haberler yer almıştır. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Yukarıda açıklandığı gibi yapılan işlemlerin tek nedeni çoğu Güneydoğu Anadoludaki belirli sınav merkezlerindeki kapasitenin yetersizliğidir. Kapasite yetersizliği nedeniyle yaklaşık 8.000 aday ikinci tercihinde belirttiği merkezde sınava girmiş, yaklaşık 17.000 aday ise istekte bulunduğu merkezler dışında, adres iline yakın ve kapasitesi yeterli bir merkezde sınava girmiştir. Bu 17.000 aday arasında Kıbrıs ya da Edirne gibi uzak bir merkezde sınav giren tek bir aday bile yoktur. Yapılan incelemelerde, birinci tercihinde Mardin ya da Şırnak'ta sınava girmek istediğini belirten 4 adayın ikinci tercihinde Lefkoşa'da sınava girmek istediğini belirttiği ve bu 4 adayın ikinci tercihinde istediği Lefkoşa'da sınava girdiği tespit edilmiştir. Kısaca, istemediği halde, sınava girmek için Kıbrıs'a gönderilen hiçbir adayın bulunmadığı görülmüş.

Arz olunur.

ÖSYM Başkanlık
ÖSYM Başkanlığı Tel: (312) 266 46 70 Faks: (312) 266 43 30
Elektronik Ağ: www.osym.gov.tr 06538 Bilkent/Ankara
Yazdır Paylaş Yukarı