Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kikwete'nin Ülkemizi Ziyaretleri

17.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Jakaya Mrisho Kikwete, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak 18-21 Şubat 2010 tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacaktır.
Tanzanya'dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak sözkonusu ilk resmi ziyaret, bu bakımdan tarihi ve özel bir önem taşımaktadır.
Bilindiği üzere, Sayın Cumhurbaşkanımız da geçen sene 22-23 Şubat tarihlerinde Tanzanya'ya Devlet Ziyaretinde bulunmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın anılan ziyaretleri sırasında, Darüsselam Büyükelçiliğimiz faaliyete geçmiştir.
Cumhurbaşkanı Kikwete'nin ülkemizi ziyareti, Türkiye-Tanzanya ikili ilişkilerinde son dönemde kaydedilen ilerleme ve gelişmelerin pekiştirilmesine; bu çerçevede, işbirliğimizin her alanda güçlendirilmesi imkanlarının değerlendirilmesine; aynı şekilde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğimiz bağlamında, başta Afrika olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında en üst düzeyde görüş alışverişinde bulunulmasına vesile olacaktır.
Ziyaretin, Türkiye ile Tanzanya arasında ekonomi, ticaret, turizm, eğitim, kültür gibi alanlarda henüz tam olarak değerlendirilmemiş geniş işbirliği ve ortaklık potansiyelinin takibi ve hayata geçirilmesi açısından da faydalı ve somut sonuçlar vereceğine inanılmaktadır.
Ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde 2008 Ağustos ayında İstanbul'da düzenlenen Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi çerçevesinde, Afrika Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları tarafından alınan kararla Afrika'nın "stratejik ortakları" grubuna dahil olmuştur.
Türkiye'nin Afrika'ya yönelik ilgisi sadece ekonomik ve ticari hedeflerle sınırlı olmayıp, Tanzanya ve diğer Afrika ülkelerinin gelişme ve kalkınmasını da kapsamaktadır.
Bu anlayışla, ekonomik ve sosyal kalkınma, hastalıklarla mücadele, tarımsal gelişme, sulama, enerji, eğitim alanlarında teknik ve proje işbirliği yardımları ile düzenli insani yardımları da içeren bütüncül bir yaklaşım sergilenmektedir.
Afrika'ya yönelik açılım anlayışımız tek yanlı olmayıp, kazan-kazan ilkesi çerçevesinde, sürdürülebilir ortaklık ve işbirliği yaklaşımına dayanmaktadır.
Türkiye, Afrika'nın menfaatlerini gözeterek Kıtada güvenlik, istikrar ve refahın tesisi yönünde çaba harcamaya, mevcut güçlüklerin aşılmasında Afrika halklarının yanında yer alamaya devam edecektir.
Yazdır Paylaş Yukarı