Hindistan'a Hareketlerinden Önce Atatürk Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

07.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
7-12 Şubat 2010 tarihleri arasında Hindistan'a resmi bir ziyarette bulunacağım. Bu ziyaret, ülkemizden Hindistan'a Cumhurbaşkanı düzeyinde onbeş yıl sonra yapılan ilk ziyaret olması bakımından ayrıca önem arzetmektedir. Devlet Bakanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Aydın, Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Dostluk Grubu Başkanı, Başkan Yardımcısı, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız ve işadamlarımızı kapsayan geniş bir heyet bu ziyaretimde bana eşlik etmektedir.
Hindistan'da bulunacağım süre zarfında, Cumhurbaşkanı Devisingh Patil ile görüşmemin yanısıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Ansari, Başbakan Sayın Singh, Dışişleri Bakanı Krishna ve İktidar Partisi Başkanı Sonia Gandhi ile Ana Muhalefet Partisi Başkanı Swaraj'la görüşeceğim.
Ayrıca, Yeni Delhi'deki Amity Üniversitesi tarafından şahsıma Fahri Doktora unvanı verilecek olması nedeniyle düzenlenecek törene ve Türk ve Hintli işadamlarının katılımıyla yapılacak İş Forumu'na katılacağım. Ziyaretim vesilesiyle Mumbai Başkonsolosluğumuzun yeni binasının resmi açılış törenini de gerçekleştireceğim.
Hindistan'daki temaslarımın ardından, 12-13 Şubat 2010 tarihlerinde Bangladeş'e resmi bir ziyarette bulunacağım.
Bangladeş'e geçmeden önce, Hindistan ziyaretimle ilgili şunu da söylemek isterim: Hindistan, bildiğiniz gibi nüfus itibariyle dünyanın ikinci büyük ülkesi. Ama gayrısafi milli hasıla bakımından, büyüme, ekonomi bakımından da harcama paritesine göre, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olmasına rağmen, aynı zamanda kalkınmakta olan bir ülke sınıfına da giriyor. Enformasyon teknolojisinde dünyanın en ilerisi, bilgisayar, software yazılımında dünyanın en ilerisi, ama bütün bunlara rağmen nüfusunun büyüklüğü düşünüldüğünde, kalkınmakta olan bir ülke. Bunu şunun için söylüyorum, orta dönemde Hindistan'da 600 milyar dolarlık altyapı yatırımları yapılacak. Hala çok büyük altyapı noksanlığı olan bir ülke. İşte böyle bir ülkeye çok büyük bir işadamı heyetiyle gidiyor olmamız çok önemlidir. Türkiye'nin önemli firmaları, büyük işadamları, Hindistan'la ortak işler yapabilecekler. Hindistan'a yatırım yapabilecekler; beraber, başka yerlerde işler yapabilecekler. Dolayısıyla ekonomik işbirliğimizin potansiyeli çok büyük olduğu için bu konuya çok önem veriyoruz. Nitekim Hindistan'da bulunduğumuz süre içerisinde, dünyanın birçok büyük şirketi olarak bilinen Hindistanlı şirketlerle, işadamlarımızla birlikte onları kabul edeceğim, görüşeceğim ve oradaki ekonomik faaliyetlerimize, anlamlı faaliyetlerimize özellikle bu ziyaretimde önem vereceğim.
Bangladeş ziyaretim kapsamında ise, Cumhurbaşkanı Zillur Rahman ile görüşeceğim; Başbakan Sheikh Hasina, Dışişleri Bakanı Dr. Dipu Moni, Maliye Bakanı Abul Maal Abdul Muhith ve muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi lideri ve eski Başbakan Khaleda Zia'yı kabul edeceğim.
Türkiye-Bangladeş İş Forumu çerçevesinde iş dünyası temsilcileriyle biraraya geleceğim. Dakka Üniversitesi tarafından şahsıma Fahri Doktora verilecek olması münasebetiyle düzenlenecek törene katılacağım.
Tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Hindistan ve Bangladeş ile ilişkilerimiz hızla gelişmektedir. Bu ülkelerdeki temaslarımda, ikili ilişkilerin mevcut durumunu gözden geçirerek, başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alandaki işbirliğimizin daha da geliştirilmesi imkânları üzerinde duracağım.
Ziyaretlerim, bana refakat edecek Bakanlarımızın, Milletvekillerimizin, Belediye Başkanlarımızın ve iş adamlarımızın da kendi karşıtlarıyla görüşmelerde bulunmalarına imkan verecektir.
Bu iki önemli ziyaret sayesinde, Hindistan ve Bangladeş'le ilişkilerimizin daha da derinleşeceğine inanıyorum.

Soru: Heyette Sinema Yönetmeni Sinan Çetin'i de gördük. Türk Sineması ve Hindistan Sineması arasında bir işbirliği söz konusu olabilir mi?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Ekonomik ilişkilerin boyutu çok geniş. Kültürel faaliyetler de çok büyük ekonomik faaliyet şeklinde gerçekleşebilir. Sinema sektörü, sadece kültürel değil, aynı zamanda ekonomik faaliyettir. Dolayısıyla Sinan Çetin, DEİK'in organize ettiği işadamları heyetinin içindedir. Hindistan Sineması ile Türk Sineması arasındaki işbirliği tabii ki önemli olabilir. Hindistan'ın en önemli ihracat kalemi, hizmet sektörüdür. Bunun içinde filmcilik çok önemlidir. Dolayısıyla bu konular da iyi bir işbirliği alanı olabilir. Tabii ki onların oradaki faaliyetlerini de takip edeceğim.
Soru: Hindistan'a 600 milyar dolarlık altyapı yatırımından söz ettiniz. Hangi söktörlerde işbirliği yapılacak?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Hindistan çok renkli bir ülke. Dünyanın, harcama paritesine göre, üçüncü büyük ekonomisine sahip. 1.2 trilyon Dolarlık gayrısafi milli hasılası var. Dünyanın en çok Dolar milyarderi olan ülkesi. Ama aynı zamanda 300 milyon nüfusun da 1 Doların altında geliri var. Böyle renkli bir ülke. Onun için, hala kalkınmakta olan bir ülke. Kalkınmakta olan ülkenin altyapı yatırımları enerji başta olmak üzere, müteahhitlik hizmetleri, yol hizmetleri ve aklınıza ne geliyorsa altyapıyla ilgili tüm bu sektörlerde çok büyük yatırım projeleri, planları var, orta vadede. Kendi hedefleri 600 milyar dolarlık yatırım. Türk işadamlarının başarıları dünyaca meşhurdur. Dünyanın ikinci büyük müteahhitlik kapasitesi Türkiye'de. O açıdan büyük imkan olacağına inanıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı