İstanbul'u Ziyaret

22.01.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İstanbul'da 25 Ocak 2010 Pazartesi günü, Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Toplantısı düzenlenecektir. Tarihi dostluk ve kardeşlik ilişkilerine sahip olduğumuz Afganistan ve Pakistan'ın Cumhurbaşkanları Sayın Hamid Karzai ve Sayın Asıf Ali Zardari'nin katılacakları sözkonusu buluşma, 2007 yılında başlayan ve ekonomi, kalkınma, güvenlik ile parlamentolararası temaslar gibi değişik boyutları içeren Üçlü Zirveler sürecinin dördüncüsünü teşkil edecektir.

Dördüncü Zirve Toplantısı, sürecin genel bir değerlendirmesinin yapılmasına, ileriye yönelik çalışmaların ele alınmasına, aynı şekilde bölgenin istikrar, güvenlik ve refahına katkıda bulunmayı hedefleyen projelerin gözden geçirilmesine vesile olacaktır.

Kapsamlı bir işbirliği sürecine dönüşen Üçlü Zirve'de ayrıca, ahiren ilgili Bakanlar düzeyinde ele alınan eğitim alanındaki işbirliği imkanları üzerinde de durulacaktır.

Öte yandan, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde 26 Ocak 2010 Salı günü "Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği Zirvesi" düzenlenecektir. Bölgesel Zirve'ye, Üçlü Zirveler Süreci'nin Dördüncü Toplantısı için ülkemizi ziyaret edecek Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanları Sayın Hamid Karzai ve Sayın Asıf Ali Zardari'nin yanısıra, Afganistan'a komşu ülkelerin üst düzey temsilcileri ile bazı gözlemci ülke ve uluslararası kuruluşlardan keza üst düzeyli temsilciler iştirak edecektir.

Esasen bu mahiyette bir bölgesel buluşma tertiplenmesi hususu, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirveler Süreci'nin 1 Nisan 2009 tarihinde Ankara'da evsahipliği yaptığımız üçüncü toplantısında kararlaştırılmış ve sonuç bildirisinde yer almıştır.

İçinden geçilmekte olan yeni dönemde Afganistan ile dayanışma sergilemeyi hedefleyen ve Afganistan'ın karşı karşıya olduğu sorunların aşılmasında bölge ülkelerinin sunabileceği katkıların görüşüleceği sözkonusu Zirvenin, Afganistan konusunda devrede olan çeşitli girişim ve mekanizmalara katkı sağlamanın yanısıra, bunlar arasında köprü işlevi görecek verimli bir işbirliği platformu oluşturması temenni edilmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı