Moritanya Cumhurbaşkanı İle Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

22.01.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Moritanya Cumhurbaşkanı Sayın Mohamed Ould Abdel Aziz ve beraberindeki değerli heyet üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Biliyorsunuz, bu ziyaretin ayrı bir anlam ve önemi var. Ülkelerimiz arasında ilk kez, cumhurbaşkanı düzeyinde bir resmi ziyaret gerçekleşmektedir. Bundan dolayı, bu ziyaretin önemi ayrıca büyüktür ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Bu anlayışla, Cumhurbaşkanı Sayın Abdel Aziz'in Türkiye'ye gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaretin, ilişkilerimize ivme kazandıracağına da samimiyetle inanıyorum.

Az önce Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde, Temmuz 2009'da Moritanya'da düzenlenen seçimlerin ardından, ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle en üst düzeyde değerlendirme imkanına sahip olduk. İş birliğimizin, siyasi, ekonomik, ticari, askeri, kültürel, kısaca her düzeyde güçlendirilmesi istikametinde kararlılığımızı ve iradelerimizi paylaştık. Şimdiye kadar, siyasi ilişkilerimiz gayet güzel bir şekilde devam etmektedir. Uluslararası kuruluşlarda daima birbirimizi desteklemişizdir. Moritanya, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliğine hep destek vermiştir. İslam Konferansı'nda, Kıbrıs ile ilgili konular söz konusu olduğunda, daima desteklerini görmüşüzdür. Bundan dolayı teşekkür ediyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de geliştirmek istiyoruz. 2005 yılında Ticaret, Ekonomi ve Teknik İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır. Bunun, Türkiye tarafından onayı gerçekleşmiştir. Kısa süre içerisinde, Moritanya'nın da gerçekleştireceğine inanıyoruz. Yine askeri işbirliği konusunda, 2002 yılında imzaladığımız Askeri İşbirliği Anlaşması mevcuttur. Ve bu çerçevede birçok Moritanyalı subay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim ve tatbikatlarına katılarak, buralarda eğitim almaktadır. Yine, Ankara'da NATO Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezine de çok sayıda Moritanyalı subay gelerek, hep eğitim almaktadır. Dolayısıyla bütün bu konularda da işbirliğimiz gayet güzel bir şekilde devam etmektedir. Moritanya'nın çok büyük bir alanı vardır, 1 milyon kilometrekareden fazladır, Türkiye'den daha büyüktür. Okyanusa büyük kıyısı olan bir ülkedir. Birçok zenginlikleri vardır. Madenleri vardır. Balıkçılık konusunda çok önemli bir ülkedir. Türkiye'den yatırımların gitmesi, ticaretin artması, özellikle iş dünyamızın, bu ülkeye ilgi göstermesinden hep memnuniyet duyacağımızı ifade ettim ve kendileri de zaten hem İstanbul hem Ankara'da iş adamları, iş adamlarının dernekleriyle, DEİK ile ve diğer kuruluşlarla bir araya gelecekler, Tuskon ile. Ve inanıyorum ki orada da Moritanya'nın bu potansiyelini, Türk iş dünyasına tanıtma imkanı bulacaklardır.

Karşılıklı büyükelçilik açma düşüncelerimiz söz konusudur. Bunlar gerçekleştiğinde muhakkak ki iş birliğimiz daha ileri düzeye ulaşacaktır. Moritanya'nın Temmuz 2009'da yapılan seçimlerden bu yana demokratikleşme yönünde attığı adımları da takdirle takip ediyoruz. Ve ümit ediyoruz ki ülke, her bakımdan çok daha güçlenerek hep gelişecektir.

Demin söylediğim gibi, ilişkilerimiz her bakımdan iyidir. Bu ilişkilerimizin daha da güçlenmesi, daha da gelişmesi için, bu ziyaretin iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum. Bir kez daha ben, Sayın Cumhurbaşkanına ve heyetindeki değerli üyelere Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı