Kuveyt'e Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

21.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah'ın davetine icabetle 21-22 Aralık 2009 tarihleri arasında Kuveyt'e resmi bir ziyarette bulunacağım. Bu, ülkemizden Kuveyt'e Cumhurbaşkanı düzeyinde oniki yıl sonra yapılan ilk ziyaret olması açısından ayrıca önem taşımaktadır. Ziyaretim sırasında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Dostluk Grubu'na dahil Milletvekillerimiz ve iş adamlarını da kapsayan büyük bir heyet bana eşlik edecektir.

Kuveyt'te bulunacağım süre zarfında, Kuveyt Emiri'nin yanı sıra, Kuveyt Veliaht Prensi, Kuveyt Başbakanı ve Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı ile de görüşmeler yapacağım. Ayrıca Kuveyt'in büyük yatırımcı şirketleriyle de görüşmelerim olacak.

Tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Kuveyt ile ilişkilerimiz son dönemde tatminkâr bir şekilde devam etmektedir. Kuveyt'teki temaslarımda, ülkemiz ile Kuveyt arasındaki ikili ilişkilerin mevcut durumunu gözden geçirerek, başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alandaki işbirliğimizin daha da geliştirilmesi imkânları üzerinde duracağım.

Kuveytli muhataplarımla ayrıca, bölgesel konu ve gelişmeleri de ele alarak, karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağım.

Kuveyt'i ziyaretim sırasında Türk ve Kuveytli iş adamlarının katılımıyla düzenlenecek İş Forumu'na iştirak edeceğim. Bildiğiniz gibi Kuveyt dünyanın büyük petrol üreticilerinden birisidir ve bu anlamda büyük gelirleri olan bir ülkedir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, birkaç yüz milyar dolarlık büyük altyapı yatırımları söz konusudur. Bu bakımdan müteahhitlerimiz, müşavirlik firmalarımız için çok büyük iş imkanları olduğunu biliyoruz. Ayrıca yine büyük gelirleri olduğu için, ülkeleri dışına büyük yatırımlar yapan ülkelerden birisidir. Bu yatırımları çekme açısından da iş forumu toplantısı ve ekonomik konularla ilgili görüşmelerimiz önemli olacaktır.

Ayrıca, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile birlikte Kuveyt Petrol Şirketi'nin kuruluşunun 75. Yıldönümü kutlamalarına da katılmayı öngörüyorum.

Kuveyt'i ziyaretim, bana refakat edecek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Milletvekillerimiz ve iş adamlarımızın kendi karşıtlarıyla görüşmelerde bulunmalarına da imkân verecektir. Bildiğiniz gibi Körfez İşbirliği Teşkilatı ile Türkiye arasında birkaç yıldır önemli görüşmeler yapılmaktadır ve Körfez'deki bütün ülkelerin meydana getirdiği bu teşkilatın dönem başkanı da Kuveyt'tir. Türkiye, bütün Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzalamak için görüşmeler yapmaktadır. Ümit ediyorum ki Kuveyt'in dönem başkanlığı sırasında bu görüşmeler neticelenir.

Bu ziyaretimin mevcut iyi düzeydeki ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağını ümit ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı