Mevlana'nın 736. Vuslat Yıldönümü

17.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Mevlana'nın 736. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri dolayısıyla Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'a gönderdikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Büyük Türk-İslam mutasavvıf, şair ve düşünürü 'Hz. Mevlana'nın 736. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne yurtdışı programım nedeniyle katılamamanın üzüntüsü içindeyim.
Mevlana Celaleddin-i Rumi, çağları aşarak günümüze ulaşan barış, kardeşlik ve hoşgörü felsefesiyle bugün dahi insanlığa umut ve ışık saçmaktadır.
Bu nedenledir ki Mevlana'nın ölümsüz eseri Mesnevi birçok dile çevrilmekte, okunmakta, onun yaşadığı ve düşüncelerini olgunlaştırdığı coğrafyayı görmek için de çok sayıda insan her yıl ülkemizi ziyaret etmektedir.
Dünya, Mevlana gibi büyük düşünürlerin mesajlarına bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır. Farklı inançları, kültürleri, düşünceleri dışlamayan, insanın özündeki iyiyi ve sevgiyi ortaya çıkarmaya çalışan, çokluk içinde birliği arayan Mevlana, insanların zengin gönül dünyaları arasında köprüler kurmuş, sevgiye ve barışa giden bir yolun temelini atmıştır.
Mevlana'nın mesajlarını anlayan her insan iyiyi temel alarak sadece sevgiyi, kardeşliği ve dostluğu yaşar. Onun felsefesinde hiç kimse birbirini dışlamaz. Herkes karşısındakini anlamaya çalışır. Yapılan hatalar da insanı olgunlaştırır ve doğrunun bulunmasına hizmet eder.
Bugün tüm insanlığın ihtiyaç duyduğu evrensel barışın şifrelerinin de Mevlana'nın düşüncelerinde saklı olduğuna inanıyorum.
Mevlana gibi bir değere sahip olan bizlerin onun felsefesini tüm dünyaya duyurmak için çaba göstermesi de tarihin bizlere yüklediği bir sorumluluktur. Bu nedenle her yıl farklı ülke ve kültürden çok sayıda insanı buluşturan ve kaynaştıran anma törenlerinin önemli bir misyonu bulunduğuna inanıyorum.
Herkesi Mevlana'nın tüm insanlığı kucaklayan sesine kulak vermeye ve onun mesajlarını ve düşüncelerini anlamaya çağırıyorum. Bunu başarabilirsek ve yeni nesillere bu mesajları aktarabilirsek, daha güzel bir dünyanın kapılarını açabiliriz.
736. Vuslat Yıldönümünde Mevlana'yı sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, törenlere katılanlara selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı