Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 15. Taraflar Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

16.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Kopenhag'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 15. Taraflar Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere, 17-18 Aralık 2009 tarihlerinde Danimarka'yı ziyaret edeceklerdir.

Zirve'ye, tüm kıtalardan, farklı ekonomik ve sosyal gelişmişlik seviyelerine sahip yaklaşık 120 ülkenin Devlet veya Hükümet Başkanı düzeyinde katılması beklenmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Kopenhag Zirvesi'ne iştirakleri, G-20 üyesi olarak küresel iktisadi ve sosyal meselelerle yakından ilgilenen ülkemizin iklim değişikliği ile mücadeleye en üst düzeyde atfettiği önem ve önceliği yansıtmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımıza sözkonusu ziyaretleri sırasında, Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu eşlik edecektir. Milletvekillerimiz, ilgili Bakanlık ve kamu kuruluşlarımız ile sivil toplum örgütlerimizin temsilcilerinden oluşan heyetimiz, çalışmaları 7 Aralık 2009 tarihinden bu yana Kopenhag'ta yürütülmekte olan Konferans'ta ülkemizi temsil etmektedir.

Günümüzde dünyamızın ve insanlığın karşı karşıya kaldığı en hayati toplumsal ve ekonomik sorunların başında gelen küresel iklim değişikliğinin yol açtığı tehditlerin bilincinde olan Türkiye, 2004 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne, bu yıl da Kyoto Protokolü'ne taraf olmuştur.

Türkiye, küresel gayret ve girişimler gerektiren iklim değişikliğiyle mücadelenin, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesi temelinde, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri, göreceli kapasiteleri ile milli ve özgün koşulları dikkate alınarak yapılması gerektiği görüşünü savunmaktadır.

Kopenhag Zirvesi, Kyoto Protokolü'nün geçerliliğinin sona ereceği 2012 yılı sonrasında BM İklim Sözleşmesi'ne taraf olan tüm ülkelerin sorumluluklarını kapsayacak yeni bir hukuki düzenleme üzerinde mutabakat sağlanması hedefiyle düzenlenmektedir.

Yaklaşık iki haftadır devam eden Konferans'ta, Marakeş'te yapılan BM İklim Sözleşmesi 7. Taraflar Konferansında karara bağlanan, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede üzerine düşen görevi özgün şartları ile milli kapasitesi çerçevesinde yerine getirme karlılığı teyit edilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu vesileyle, Zirve programının elverdiği ölçüde, ikili görüşmeler gerçekleştirmeleri de öngörülmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı