Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hüsnü Mübarek İle Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

15.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Dost ve kardeş Mısır'ın Cumhurbaşkanı Sayın Hüsnü Mübarek ve beraberindeki seçkin heyet üyelerini Türkiye'de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı 2009 yılı içerisinde, ikinci kez Türkiye'ye gelmişlerdir. Bu, ilişkilerimiz arasındaki sağlamlığı ve istişareye ne kadar önem verdiğimizi göstermektedir. Ben de bu sene iki kez Mısır'a çeşitli toplantılar vesilesiyle gitmiştim. İlişkilerimizin bu noktaya gelmesi, Türkiye ve Mısır'ın bölgede en üst seviyede işbirliği yapmaları, eminim ki çok dikkat çekici bir görüntüdür.
İlişkilerimizin bu kadar güçlü hale gelmesinde Sayın Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in çok şahsi katkıları olmuştur ve bu ilişkilere de kendisi gibi bizler de çok önem vermekteyiz.
Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik. İlişkilerimizin en üst seviyede devam ediyor olmasından duyduğumuz memnuniyeti teyit ettik. Siyasi konularda hep aynı görüşte olduğumuzu bir kez daha tespit ettik. Ticari ilişkilerimizin, ekonomik ilişkilerimizin de hızla gelişiyor olmasından duyduğumuz memnuniyeti yine bir kez daha ifade ettik. Özellikle Türkiye ve Mısır arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasından sonra, ticaret hacminin süratli bir şekilde 3 milyar dolara kadar çıktığından duyduğumuz memnuniyeti gördük. Ayrıca yatırımların çok hızlı bir şekilde artmasından da yine büyük memnuniyet duyduk. Askeri, güvenlik konularındaki işbirliğimize de önem veriyoruz. Bu konuda yapılan ziyaretleri de yine büyük bir memnuniyetle hep zikrettik.
Bölge konularını, gözden geçirdik. Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz'in iki çok önemli ülkesi olduğu gibi, İslam dünyasının da iki çok önemli ülkesidir. Özellikle Ortadoğu barış sürecini gözden geçirdik. Filistinlilerin uzlaşmalarıyla ilgili konular hakkında Mısır'ın büyük gayretlerini yakinen takip ediyoruz, bu konuda bilgiler aldık. Bu konunun biran önce neticeye ulaşması ve bölgede istikrar ve huzurun olmasıyla ilgili, Türkiye ile Mısır arasındaki işbirliğinin güçlü bir şekilde devam edeceğini, bir kez daha teyit ettik. Filistin davası aynı zamanda Türkiye'nin de Mısır'ın da en öncelikli meselelerinden birisidir. Bu konuda Türkiye ve Mısır'ın yakın istişare içerisinde bulunmasının önemi eminim ki herkes tarafından görülmektedir.
Ben bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanına ve değerli heyetine, Türkiye'ye hoş geldiniz, diyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı