Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Topi ile Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

10.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Arnavutluk'a resmi bir ziyaret yapıyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle bize gösterilen misafirperverlikten dolayı değerli dostum Sayın Cumhurbaşkanı Bamir Topi'ye ve bütün Arnavutluk halkına huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.
Bugün biz buraya büyük bir heyetle geldik. Heyetimde değerli bakanlar, milletvekilleri, -bu milletvekilleri Türk ve Arnavutluk Dostluk Grubu'nu temsilen gelmişlerdir- ve büyük bir iş adamı heyeti ve basın mensupları vardır.
Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkiler çok tarihidir, köklüdür ve bundan dolayı da gerçek bir dostluğa dayanmaktadır. Bunun için de biz bugün kendimizi evimizde hissediyoruz.
Arnavutlar, Türkiye'yi ziyaret ettiklerinde ne kadar kendilerini evlerinde hissediyorlarsa, ne kadar ortak benzerlikler görüyorlarsa, biz de aynı şekilde bugün buradayız.
Bu dostluk ve dayanışma halklarımız arasından doğmaktadır ve bizler de tabii bunu daha güçlendirmek için uğraşıyoruz. Bu çerçevede, Türkiye daima Arnavutluk'un hep yanında olmuştur; Arnavutluk'un gelişmesi, güçlenmesi ve kalkınması için buna çok önem vermiştir ve bütün alanlarda da çok yakın bir işbirliği içerisindeyiz.
Türkiye, Arnavutluk'u bölgede stratejik bir ortak olarak görmüştür ve ilişkilerini de bu şekilde götürmüştür. Arnavutluk da aynı şekilde Türkiye'ye önem vermiştir, bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Arnavutluk'un NATO'ya üye olmasını çok destekledik ve bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Geçen sene, Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyaret ettiklerinde, aslında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Arnavutluk'un, NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasına da kendileri o zaman şahit olmuşlardı ama, Arnavutluk şimdi artık NATO'nun tam üyesidir.
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinize de çok önem veriyoruz ve çok destekliyoruz. 16 Kasım'daki Avrupa Birliği Komisyonu kararının çok önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu noktada sizin çalışmalarınızda hep başarılar diliyoruz.
İnanıyorum ki Avrupa Birliği konusunda yapacağınız reformlar ve çalışmalar sizi kısa süre içerisinde hedefinize ulaştıracaktır. Bunlar aynı zamanda Arnavutluk'u da çok daha güçlü hale getirecektir.
Değerli Dostum Topi'nin de bahsettiği gibi toplantımızda ikili ilişkilerimizi görüştük. "İlişkilerimizi her alanda nasıl daha ileriye götürürüz, siyasi işbirliğimizi nasıl daha güçlendiririz, askeri konulardaki ilişkilerimizi nasıl daha çok güçlendiririz" konularının yanı sıra, NATO'da ve Afganistan'da Türk ve Arnavut askerlerinin beraber bulunmalarından duyduğumuz gururu, dünya barışına yaptığımız katkıları, bunları konuştuk.
Arnavutluk'un asker sayısını arttırmasından, arttırma kararından da büyük bir memnuniyet duydum. Bildiğiniz gibi Türkiye, asker sayısı 700 civarındayken bin 700 civarına, bin 800 civarına çıkarttı bugünlerde.
Dünya barışına katkı sunmanın çok onurlu bir görev olduğuna inanıyorum. O bakımdan Avrupa'nın bazı yerlerinde ve Afganistan'daki beraber çalışmalarımızdan çok memnunuz.
Ayrıca ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve özellikle Türk iş adamlarının - ki; büyük bir sayıda Türk iş adamı bugün benimle bu seyahate katılmaktadır- burada daha çok yatırım yapmaları konusunu konuştuk. Bu konularda gösterilen yakınlığa ve dostluğa, ilgiye de teşekkür ediyorum.
Tabii ki Balkan bölgesinin istikrarı ve güvenliğine önem vermekteyiz. Türkiye ve Arnavutluk bu bölgede iki önemli ülkedir. Bu konuda da hep istişarelerde bulunduk. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki: Birçok önemli konuda Türkiye ve Arnavutluk'un hep aynı istikamete düşünmesi ve beraber çalışması bizlere güç vermektedir ve büyük bir memnuniyet vermektedir. Bu vesileyle tekrar Türk halkının, bütün Arnavut halkına sevgilerini ve selamlarını sunmak isterim.
Soru: Bu ziyaretle mevcut ikili işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Peki bu alanda somut projeler var mı? Örneğin, iş adamlarına sağlanacak bazı kolaylıklar ya da insan kaçakçılığının önlenmesi gibi konularda?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Tabii ki bu görüşmelerimizde geniş bir şekilde ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirdik. Aslında bunun detayını Sayın Cumhurbaşkanı Topi de, ben de biraz anlattım. Bu ziyarette çok sayıda Türk iş adamının ve yatırımcısının özellikle buraya gelmiş olması önemlidir. Zaten serbest ticaret anlaşması imzalandı biliyorsunuz. Bu hem ticareti hem yatırımları kolaylaştırıcı bir anlaşmadır. Bunların en iyi şekilde uygulanması konusunda karşılıklı görüştük. Biz çok ümitliyiz. Kısa süre içerisinde ekonomik alanda çok daha fazla işbirliği yapacağımıza inanıyoruz. Turizm alanında yine işbirliği yapmak için görüştük. Birçok alanlarda, eğitim alanında yine işbirliği yapıyoruz. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bahsettiğiniz bütün konularda aslında her iki tarafın ilgilileri büyük bir çalışma içerisindedir.
Tabii yarın bir Türk ve Arnavutluk İş Konseyi Toplantısı yapacağız. Burada çok daha detaylı olarak iş adamlarımıza çağrıda bulunacağız.
Soru: Türkiye'nin Rum Kesimi'ne limanlarını açmaması nedeniyle üyelik müzakerelerinde 8 başlıktaki fasıllar dondurulmuştu. Avrupa Birliği'nin son toplantılarında bu konu yine gündemdeydi ve durumda herhangi bir değişiklik yok. Bu durumda Türkiye'nin üyeliği Kıbrıs'a endeksli gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu konu nasıl aşılacak efendim?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Türkiye'nin hedefi bellidir. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde de hukuki bir durum söz konusudur. Bu hedef doğrultusunda ilerlenecektir. Kıbrıs meselesi teknik bir konudur. Kıbrıs meselesi bu süreci engelleyemez, açık söyleyeyim. Günü geldiğinde o işler de çözülür. Müzakereler, zaten görüyorsunuz iki taraf arasında yapılıyor. Türkiye 2004 yılında zaten üstüne düşeni yapmıştır. Dolayısıyla bu konuda Türkiye'yi suçlamaya hiçbir mahal yoktur. Kısıtlamalar söz konusuysa, kısıtlamalar da karşılıklı olarak bir anda kaldırılabilir. Karşılıklı, aynı anda olmak şartıyla.
Yazdır Paylaş Yukarı