Arnavutluk Ve Karadağ Ziyaretleri

09.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanı Sayın Bamir Topi'nin davetlisi olarak 10-11 Aralık 2009 tarihlerinde Arnavutluk'a; Cumhurbaşkanı Sayın Filip Vujanovic'in davetlisi olarak da 11-12 Aralık 2009 tarihlerinde Karadağ'a resmi ziyarette bulunacaklardır.
Sayın Cumhurbaşkanımıza, sözkonusu ziyaretleri sırasında, Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf, Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün ile milletvekillerimiz ve iş dünyamızın seçkin temsilcilerinden oluşan üst düzeyli bir heyet refakat edecektir.
Sayın Cumhurbaşkanımız Arnavutluk'u ziyaretleri kapsamında, Cumhurbaşkanı Sayın Topi ile görüşmelerde bulunacaklar, ayrıca Arnavutluk Parlamento Başkanı Sayın Jozefina Topalli, Başbakan Sayın Sali Berisha ve Tirana Belediye Başkanı ve ana muhalefet partisi lideri Sayın Edi Rama'yı kabul edeceklerdir.
Bu ziyaret, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki dostluk, kardeşlik ve işbirliği ilişkilerinin tüm boyutlarıyla gözden geçirilmesine ve ülkelerimizi ilgilendiren bölgesel ve çoktaraflı güncel meseleler hakkında görüş teatisinde bulunulmasına vesile olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Arnavutluk'u ziyaretlerinin, mükemmel düzeyde seyreden ikili ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine ve her alanda mevcut olan işbirliğimize derinlik ve zenginlik kazandıracağına inanılmaktadır.
Ziyaret sırasında ayrıca, yurtdışında Türkiye'yi, kültürünü ve Türk dilini tanıtmak amacıyla ihdas edilen Yunus Emre Vakfı tarafından Tirana'da kurulan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılacaktır.
Sözkonusu kültür merkezi, 2009 Ekim ayında Saraybosna'da faaliyete geçen Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin ardından, Yunus Emre Vakfı tarafından kurulan ikinci kültür merkezi olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız müteakiben, 11-12 Aralık 2009 tarihlerinde Karadağ'ı ziyaret edecek olup, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Sayın Filip Vujanovic ile görüşmelerde bulunacaklar, ayrıca Parlamento Başkanı Sayın Ranko Krivokapic ve Başbakan Milo Djukanovic'i kabul edeceklerdir.
Türkiye'den Karadağ'a Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilecek sözkonusu ilk resmi ziyaret, bu bakımdan ayrı bir anlam ve önem taşımakta olup, Karadağ ile hızla gelişen ikili ilişkilerimizin en üst düzeyde değerlendirilmesine, ilave işbirliği imkanlarının gözden geçirilmesine ve Karadağ'ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumları ile bütünleşme sürecine Türkiye tarafından verilen desteğin teyidine imkan tanıyacaktır.
Aynı şekilde, her iki ziyaret sırasında da, İş Forumu toplantıları düzenlenecek olup, gerek Arnavutluk gerek Karadağ ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizin en ileri seviyeye taşınması hedeflenmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Arnavutluk ve Karadağ'ı ziyaretleri, Türkiye'nin halihazırda yürütmekte olduğu Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Dönem Başkanlığı kapsamında yürütülen faaliyetlere en üst düzeyde ivme verilmesi, dış politikamızda öncelikli konuma sahip olan Balkanlar'a yönelik yakın ilgi ve alakamızın teyidi ile bölgenin güvenlik, istikrar ve refahı istikametindeki destek ve taahhüdümüzün bir kez daha vurgulanması açısından önem taşımaktadır.
Yazdır Paylaş Yukarı