Dünya Engelliler Günü

03.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Engelli-engelsiz tüm vatandaşlarımızın haklarını kullanarak, mutlu bir hayat sürmeleri ve geleceğe güvenle bakmaları, güçlü bir toplum olmanın temel şartıdır.
Nüfusumuzun önemli bir bölümünü teşkil eden engellilerimizin toplumla bütünleşmelerinin ve hayatın her alanında aktif rol üstlenmelerinin sağlanması, onlara sunulan hizmetlerin erişilebilir olması, devlete ve topluma düşen öncelikli bir görevdir.
Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek, güçlendirecektir.
Türkiye, sosyal devlet olma anlayışıyla; engelli vatandaşlarımızın hayat şartlarının iyileştirilmesi, sorunlarının çözüme kavuşturulması, eğitim, sağlık, istihdam, rehabilitasyon imkanlarının artırılması amacıyla memnuniyet verici çalışmalar yürütmektedir.
Bütün engellilerimizi aktif, üretken, yetenekleri ve yeterlilikleri ölçüsünde hayata katılan bireyler olarak görmek temel arzumuzdur. Bu konuda herkesin önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Engelliler, sadece, kendilerine ilgiyle, sevgiyle ve anlayışla yaklaşılmasını ve sorunlarına duyarlılık gösterilmesini beklemektedirler.
Engellilerin sorunlarının çözümü için bugün atılacak her adımın, yarın engelli duruma düşecek bireylerin hayatını da kolaylaştıracağı gözardı edilmemelidir.
Herkes hayatın akışı içinde herhangi bir sebepten dolayı engelli olabilir. Engelli duruma düşmek, hiçbir zaman acizlik veya hayatın sonu olarak değerlendirilmemelidir. Önemli olan azmini, umudunu ve yaşama sevincini kaybetmeden, sıkıntılar karşısında yılmadan, hayata sıkı sıkıya tutunabilmektir.
Bu yaklaşımla hayatını devam ettiren, birçok alandaki başarılarıyla gurur kaynağımız olan engelli vatandaşlarımızın, diğer engelli bireyler için de yol gösterici olacakları kanaatindeyim.
Engelli olmak; okumaya, öğrenmeye, sosyal hayata katılmaya bir mani olarak görülmemelidir. Fırsat verildiğinde engelli vatandaşlarımızın kendilerini kanıtlayarak, güzel başarılara imza atacaklarına yürekten inanıyorum.
Bu süreçte ailelerin sorumluluğu daha büyüktür. Ailelerin, olumsuz düşüncelerden arınmaları, engelli çocuklarına güvenmeleri ve onları teşvik etmeleri büyük önem taşımaktadır.
Engellilerimizin eğitimi ile ilgili son derece güzel faaliyetler, kampanyalar yürütülmektedir. Bunları takdirle karşılıyor ve destekliyorum. Toplumsal bilincin güçlenmesine de katkı sağlayan bu faaliyetlerin yoğun bir şekilde süreceğine ve böylelikle eğitim imkanından yararlanan engelli sayısının giderek artacağına inancım tamdır.
Dünya Engelliler Günü'nde; bütün engellerin sevgi, saygı ve dayanışmayla aşılacağını hatırlatarak, tüm vatandaşlarıma sevgi ve selamlarımı iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı