Slovakya'ya Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

01.11.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,

Slovakya Cumhurbaşkanı Sayın Ivan Gaşparoviç'in davetine icabet etmek üzere Milli Savunma Bakanı Sayın Vecdi Gönül ve üst düzey bir heyetle birlikte üç günlük resmi bir ziyaret için Slovakya'ya hareket ediyorum.

İki ülke arasında son dönemde artan üst düzey temaslar çerçevesinde ve Slovakya Başbakanı Robert Fitzo'nun ülkemize Ekim ayında gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında Slovakya'yı ziyaret edecek olmaktan mutluluk duyuyorum.

Slovakya her alanda iyi ilişkilere sahip olduğumuz dost ve müttefik bir ülkedir. 2004 yılında NATO ve AB üyesi olan Slovakya ile ilişkilerimizin muhteviyatı bu dönem içerisinde daha fazla çeşitlilik ve derinlik kazanmıştır.

Siyasal herhangi bir sorunumuzun bulunmadığı, aynı evrensel değerleri paylaştığımızı memnuniyetle müşahede ettiğimiz Slovakya ile ikili ve bölgesel işbirliğimizin daha da ileriye götürülmesi, başta Balkanlar olmak üzere yakın coğrafyamızda kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına da katkıda bulunacaktır.

Slovakya, ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği sürecini samimi bir şekilde destekleyen bir ülkedir.

Slovakya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz son yıllarda önemli gelişme göstermiştir. 2000'li yılların başında 75 milyon Euro olan ticaretimiz bugün 1 milyar Euro'ya ulaşmış, büyük bir artış göstermiştir.

Slovakya'yı ziyaretim sırasında başta Sayın Gaşparoviç olmak üzere Başbakan, Meclis Başkanı ve uzun yıllar ülkesinin başbakanı olan şimdiki Ana Muhalefet Partisi Başkanı ile görüşmelerde bulunacağım ve bunlar hem ikili ve çok taraflı işbirliğimizi daha geliştirme yönünde olacaktır. Yine, Sayın Cumhurbaşkanı Gaşparoviç ile birlikte Türk ve Slovak işadamlarının katılımıyla düzenlenecek olan Türkiye-Slovakya İş Forumu Toplantısı'nın açılışını da yapmayı öngörmekteyiz.

Ziyaretim vesilesiyle Birinci Dünya Savaşı'nda Galiçya cephesinde hayatlarını yitiren ve Slovakya'da çeşitli mezarlıklarda gömülü olan şehitlerimiz için Bratislava'da bir şehitlik oluşturulmasına ilişkin Şehitlik Anlaşması'nı da imzalıyor olmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım.

Bu ziyaretimizin iki ülke arasındaki ilişkileri her bakımdan daha da geliştireceğini ümit ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı