Slovakya'yı Ziyaret

31.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Slovakya Cumhurbaşkanı Sayın Ivan Gasparoviç'in davetine icabetle, 1-3 Kasım 2009 tarihlerinde, Slovakya'ya resmi ziyarette bulunacaktır.
İki ülke Cumhurbaşkanları, 2 Kasım 2009 günü Bratislava'da gerçekleştirecekleri görüşmelerde, Türkiye ile Slovakya arasında mevcut ikili siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri değerlendirecek; ikili işbirliği imkânlarının yanısıra, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacaklardır. Görüşmelerin hitamında, iki ülke arasında Slovakya ile I. Dünya Savaşı'nda Galiçya cephesinde yaşamlarını yitiren ve Slovakya'da çeşitli mezarlıklarda gömülü olan şehitlerimiz için Bratislava'da bir şehitlik oluşturulmasına ilişkin Şehitlik Anlaşması iki Cumhurbaşkanının huzurunda imzalanacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaretleri çerçevesinde, Slovakya Ulusal Meclis Başkanı Pavol Paska ve Ana Muhalefet partisi SDKU lideri Mikulas Dzurinda ile de temaslarda bulunacak, 2 Kasım günü düzenlenecek İş Konseyi Toplantısı'na Slovakya Cumhurbaşkanı Sayın Gasparoviç ile birlikte katılacak, 3 Kasım günü Bratislava'da Comenius Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak ve anılan Üniversite'nin altın madalyası Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edilecektir.
Türkiye-Slovakya ilişkileri sorunlardan uzak şekilde gelişmeye ve güçlenmeye devam etmektedir. Her iki ülke de ortak evrensel değerleri paylaşmakta, yer aldıkları bölgelerin istikrar ve refahına katkı sağlamaktadır.
NATO'da müttefik olan Türkiye ile Slovakya güçlü bir diyaloga dayanan dostane siyasi ilişkilerin yanısıra, her geçen gün somut şekilde ilerleyen kapsamlı ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilere sahiptir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesine hizmet edeceği değerlendirilmektedir.

Bilgi Notu:

Slovakya'yı ilk tanıyan devletler arasında yer alan Türkiye, Bratislava'da Büyükelçilik açan ilk ülkelerden de biridir. Ülkemiz Slovakya'nın NATO üyeliğini desteklemiştir.
Ülkemiz ile Slovakya arasındaki ilişkiler sorunsuz bir şekilde, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda artan temaslarla birlikte giderek güçlenen bir seyir izlemektedir. Bu çerçevede, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için uygun bir zemin mevcuttur.
Slovakya Başbakanı'nın 13 Ekim 2009 tarihinde ülkemizi ziyaretini müteakip Sayın Cumhurbaşkanımızın 1-3 Kasım 2009 tarihlerinde Slovakya'ya yapacakları ziyaret çerçevesinde gerçekleştirilecek üst düzey temasların çeşitli alanlarda ikili ilişkilere ivme kazandırması beklenmektedir.
Slovak Hükümeti, ülkemizin AB katılım sürecine tam üyelik hedefi ile destek vermektedir. İki ülke arasında uluslararası kuruluşlar bünyesinde etkin bir işbirliği sürdürülmektedir.
Ülkemizle Slovakya arasındaki ticaret hacmi son on yıl içinde büyük artış kaydederek 2007 yılı sonunda 1 milyar ABD Doları düzeyini yakalamış, sözkonusu hacim 2008 yılı sonunda 1 milyar Euro'yu aşmıştır. 2009 yılı ilk yarısında ise küresel ekonomik krizin etkisiyle toplam ticaret hacminde bir önceki yıla kıyasla bir gerileme yaşansa da, küresel toparlanmaya bağlı olarak önümüzdeki yıllarda ticaret hacmimizin artması beklenmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı