Birleşmiş Milletler'in Kuruluşunun 64. Yıldönümü Vesilesiyle Yayınladıkları Mesaj

26.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Tüm devletlerin fikirlerini ve sorunlarını ifade edebildikleri, seslerini duyurabildikleri ve çözüm önerilerini açıklayabildikleri yegâne evrensel oluşum niteliğini koruyan Birleşmiş Milletler Örgütü'nün 64. kuruluş yıldönümünü kutlamaktayız.

Bu vazgeçilmez niteliğiyle insanlığın ortak umutlarını, özlemlerini ve vicdanını temsil eden Birleşmiş Milletler Örgütü, uluslararası camianın günümüzde karşı karşıya bulunduğu küresel meselelere küresel çözümler bulunmasında; barış, istikrar ve refahın güçlendirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında; dünya milletleri arasında hoşgörü, karşılıklı anlayış ve saygı kültürünün hakim kılınmasında anahtar bir rol oynamak durumundadır.

Türkiye bu itibarla, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, demokrasi, insan hakları, saydamlık, kadın-erkek eşitliği gibi müşterek değerlerimizin sağlamlaştırılması; insanoğlunu tarih boyunca felakete sürüklemiş olan ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dini ayrımcılık ve aşırılıkla mücadele edilmesi yolundaki girişim ve çabalarını aynı kararlılıkla devam ettirecektir.

2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi üyeliğimiz ülkemize bu bakımdan şüphesiz ilave bir sorumluluk da yüklemektedir.

Bu mühim sorumluluğunun bilincinde olan Türkiye, bölgesinde ve ötesinde barış, istikrar ve refahı teşvik etmek suretiyle, bazıları zamanla kronikleşen mevcut ihtilafların halli ve yenilerinin ortaya çıkmasının önlenmesi istikametindeki yapıcı faaliyetlerini sürdürecek; aynı şekilde farklı kültürler ve dinler arasında geleceğe dönük bir diyalog tesis edilmesi, uluslararası düzeydeki dayanışma ve işbirliği sayesinde kalkınma hedeflerine ulaşılması için gayret gösterecektir.

Bu düşüncelerle, Birleşmiş Milletler Örgütü'nün çalışmalarının dünyamıza barış, huzur ve refah getirmesini temenni ediyor, Birleşmiş Milletler Günü'nü en içten duygularımla kutluyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı