Sırbistan'a Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

25.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Cumhurbaşkanı Sayın Boris Tadiç'in davetlisi olarak Sırbistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere az sonra Belgrad'a hareket ediyorum.
Ziyaretim sırasında, Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer ile Milletvekillerimizden ve iş dünyamızın seçkin temsilcilerinden oluşan bir heyet de bana refakat edecek.
Türkiye-Sırbistan münasebetleri son iki yılda ciddi bir değişim sürecinden geçmiş, ilişkilerimiz "stratejik işbirliği"nden söz edilecek boyuta ulaşmıştır. Ziyaretim vesilesiyle bu olumlu gelişmeyi ve önümüzdeki dönemde atılacak adımlar için gerekli siyasi iradeyi en üst düzeyde teyit edeceğiz.
Değerli Dostum Cumhurbaşkanı Tadiç ile yapacağımız görüşmelerde, öncelikle ikili ilişkilerimiz ve işbirliğimizi gözden geçireceğiz. Başta Balkanlar olmak üzere, ülkelerimizi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunacağız.
Sırbistan'ı Balkanların anahtar ülkesi olarak görüyoruz. Ortak sınırımız yok. Ancak müşterek bir tarihi ve kültürü paylaştığımız Sırbistan'ı her zaman komşumuz olarak değerlendiriyoruz.
Bu itibarla, Türkiye Sırbistan'la ilişkilerine Balkanların istikrarı bakımından da önem atfetmektedir. Sırbistan'ın izlediği ve izleyeceği sorumlu tutum, bölgenin istikrarı için hayati önem taşımaktadır. Yapacağımız görüşmelerde, bu hedef doğrultusunda ortak hareket etme imkanlarını da ele alacağız.
Görüşmelerimizde ayrıca, son dönemde ikili ilişkilerimizde kaydedilen memnuniyet verici gelişmelerin sürekli kılınması amacıyla neler yapabileceğimizi de gözden geçireceğiz.
Siyasi ilişkilerde kaydedilen gelişmeyi, ekonomik ve ticari münasebetlerimize de yansıtmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Geçtiğimiz Haziran ayında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması bu bakımdan çok önemli bir adım olmuştur. Her iki ülke ekonomisine de şüphesiz fayda sağlayacaktır.
Aynı şekilde, ziyaretim sırasında imzalayacağımız ekonomik ve ticari içerikli anlaşmalar da bu alandaki hukuki altyapının çok büyük ölçüde tamamlanmasına imkan tanıyacaktır.
Az önce de değindiğimi üzere, heyetimde, ekonomik işbirliğini geliştirmek ve özellikle yatırım imkanlarını yerinde değerlendirmek üzere seçkin işadamlarımız yer almaktadır. Onların da katılımıyla Sayın Cumhurbaşkanı Tadiç ile birlikte Türk-Sırp İş Konseyi Toplantısının açılışını yapacağız.
Değerli Basın Mensupları,
Ağırlıklı olarak Boşnakların yaşadığı Sırbistan'ın Sancak bölgesi iki ülke arasında köprü rolü oynamaktadır.
Ziyaretim sırasında Sırbistan'la işbirliği halinde Sancak'ın istikrar ve kalkınmasına sağlayabileceğimiz katkıları da ele alma imkanını bulacağız.
Biliyorsunuz, Sırbistan Cumhurbaşkanı Sayın Tadiç'i 2007 yılında Türkiye'de misafir etmiştim. Ben de 1986 yılından bu yana Sırbistan'ı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacağım.
Vardığımız noktada, Sırbistan'la ilişkilerimizi "stratejik işbirliği" hedefine doğru götürmeyi düşünüyoruz. Bu şüphesiz "ortak" ve "erişilebilir" bir hedeftir.
Dolayısıyla, ziyaretimin Sırbistan'la ilişkilerimizin daha da ileriye taşınmasına ve Balkanlarda barış, istikrar ve refahın güvence altına alınmasına matuf gayretlerimize azami katkıda bulunacağına inanıyorum.
Teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı