Ahilik Haftası

12.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ahilik Haftası dolayısıyla yayımladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:
"Ortaya koyduğu ilkelerle sadece çalışma hayatında değil, toplumsal hayatın her alanında birlik, beraberlik ve dayanışma gibi yüce değerleri öne çıkaran Ahilik kültürü, 13. yüzyılda filizlenmiş, çağları aşarak etkisini ve gücünü geniş bir coğrafyada devam ettirmiştir.
İş hayatında başarıyı, eğitime, çalışmaya, alın terine, dayanışmaya, fırsat eşitliğine, dürüstlüğe ve iyi bir meslek ahlâkına dayandıran; haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe karşı çıkan Ahiliğin, çağdaş uygarlığın bugün kabul ettiği değerlere asırlar önce ulaşması dikkate değerdir.
Bu ilkeleri ve felsefesiyle Ahilik geleneği, günümüzde kullanılan toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketici hakları, standart, sendikacılık, kooperatifçilik gibi kavramların da öncüsü olmuştur.
Güzel ahlâkı, aklı selimi, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen Ahi Evran-ı Veli'nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.
Türk toplumu, iş ahlakı konusunda ahilik kurumuyla başlayan çok köklü bir geleneğe sahiptir. Milletimiz bu değerlere sahip çıkacak ve diğer toplumlara örnek olacak bir düzeye yükselecektir.
Ahilik Haftası'nın uzun yılların birikimiyle ortaya çıkan değerlerimizin yaşatılması ve geleceğe aktarılması, Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere Anadolu topraklarından yaydıkları ışıkla günümüzü aydınlatan Türk büyüklerinin anılması, felsefelerinin anlaşılması bakımından büyük önem taşıdığına inanıyorum. Bu amaç doğrultusunda gösterilen çabaları ve çalışmaları takdirle karşılıyorum.
Hafta kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerin aynı zamanda, huzurun ve barışın dürüstlükten, yardımlaşmadan, birlik ve beraberlikten geçtiğinin bir kez daha vurgulanmasına vesile olacağını düşünüyorum.
22. Ahilik Haftası'nda Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle anıyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarıma sevgilerimi ve en iyi dileklerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı