Nahçıvan Ziyareti Dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

03.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları,
Nahçıvan'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 9. Zirvesi'nden dönmüş bulunuyorum.
Bu vesileyle öncelikle, Zirve'nin başarısı için büyük gayret gösteren ve değerli katkılarından dolayı ve ayrıca konukseverliklerinden dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile dost ve kardeş Azeri halkına bir kez daha burada teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Zirve toplantısında değerli kardeşlerim, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazabayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ile bir araya geldik. Zirve'ye ayrıca Türkmenistan'ı temsilen de Devlet Başkanı Yardımcısı Hıdır Saparlıyev katıldı. Böylelikle beş tane bağımsız Türk Cumhuriyeti bu toplantıda bir araya gelmiş oldular. Zirve Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve bu ülkeler ile olan ilişkilerin daha da derinleştirilmesi açısından çok faydalı geçmiştir ve çok önemli kararlar alınmıştır.
Bu çerçevede Zirve'de kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkiler ve işbirliği ile çeşitli bölgesel ve uluslararası konular görüşülmüştür. Yine ikili görüşmeler yapılmıştır. Bu çerçevede de Sayın Nazarbayev, Sayın Bakiyev ve Sayın Aliyev ile beraber ikili ayrı görüşmeler yaptık. Özellikle bu sabah Dışişleri Bakanlarımızın da katılımı ile Azerbaycan ve Türkiye arasında yaptığımız görüşme gayet önemli ve çok değerli olmuştur.
Değerli Basın Mensupları,
Bu zirve aslında tarihi bir zirve olmuştur. Bu zirvenin tarihi zirve olmasının sebebi de bu Zirve neticesinde Türk Konseyi adı altında bir uluslararası yeni örgüt kurulmuş olmasıdır. Bu örgütün tüzüğü onaylanmış, bütün devlet başkanları tarafından imzalanmış, sekreteryası ve alt birimleri oluşturulmuş ve bu Konsey uluslararası organizasyonlar içerisinde ayrı bir organizasyon olarak yerini almıştır. Bundan tabii büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çünkü 1992 yılında başlayan bu Zirveler sadece buluşma şeklinde devam ederken özellikle son iki sene içinde yaptığımız çalışmalar ve görüşmelerin neticesinde bunu kurumsallaştırma ve bir teşkilata dönüştürme fikrinde mutabakata vardık. Bunun ismi de Türk Konseyi oldu. Bunda katkısı geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.
Şüphesiz ki bu toplantılara daha önce katılan bütün ülkelerdeki eski Cumhurbaşkanlarının bütün çok büyük bir katkısı olmuştur ama 1992 yılında başlayan rüya bugün gerçekleşmiştir.
Türk Konseyi'nin altında çeşitli yapılar vardır. Bunlardan birisi Parlamenterler Asamblesi'dir. Bütün Türk Cumhuriyetlerinin Meclislerini biraraya getiren bir asambledir bu. Yine kültürel faaliyetleri organize eden TÜRKSOY vardır. Ayrıca yeni bir karar da alınmıştır. Bir Türk Akademisi kurulacaktır ve bu da Kazakistan'da olacaktır. Bütün bunlarla ilgili detaylı bütün çalışmalar yapılmıştır. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum ve inanıyorum ki bütün Türk dünyası arasında işbirliği, dayanışma çok da ileri düzeye bu şekilde ulaşacaktır.
Yine bu toplantıda aldığımız kararla her yıl bir kez düzenli olarak Türk Cumhuriyetlerinin Devlet Başkanları biraraya gelecek; ayrıca yine her yıl bir de gayrı resmi bir toplantı yapılacaktır. Yani en az iki kez bütün Türk Cumhuriyetlerinin Devlet Başkanları buluşacaklardır, ikili ziyaretlerin ve görüşmelerin dışında.
Bütün bunların çok önemli olduğuna inanıyorum. Bütün Türk dünyası içerisinde ilişkiler, yardımlaşmalar, işbirliği, en ileri düzeye bu şekilde ulaşacaktır.
Türk Konseyi'nin Genel Sekreterliği de İstanbul'da olacaktır. Parlamenterler Asemblesi'nin merkezi Bakü'de olacaktır. Türk Akademisi'nin merkezi Kazakistan'da olacaktır. Bununla birlikte ortaya çıkacak diğer faaliyetler de diğer Türk Cumhuriyetlerine dağıtılacaktır.
Demin de söylediğim gibi ikili toplantılar da gayet faydalı olmuştur. Özellikle Azerbaycan ve Türkiye arasında yaptığımız görüşmelerde son durumlar gözden geçirilmiş ve karşılıklı güvenlerimiz tazelenmiştir. İşbirliğimize güçlü bir şekilde devam edeceğiz.
Bu ziyaretten büyük bir memnuniyetle döndüğümü bir kez daha ifade etmek istiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı