Nahçıvan'da Düzenlenecek Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi

01.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız Nahçıvan'da düzenlenecek Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere 2-3 Ekim 2009 tarihlerinde Azerbaycan'ı ziyaret edeceklerdir.

Zirve'ye Sayın Cumhurbaşkanımızın yanısıra, evsahibi sıfatıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbaev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ile Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı (Eğitim, Bilim, Sağlık, Spor, Sivil Toplum Kuruluşları ve Din İşleri'nden sorumlu) Hıdır Saparliyev'in iştirak etmeleri öngörülmektedir.

1992 yılında Ankara'da düzenlenen zirve toplantısıyla başlayan Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirveler sürecinin dokuzuncu halkasını teşkil edecek olan Nahçıvan Zirvesi'nde, katılımcı ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesinin yanısıra ikili, bölgesel ve uluslararası konularda ortak değerlendirmeler yapılacak, ayrıca katılımcı devletler arasında işbirliğinin kurumsallaşmasını öngören Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına dair Nahçıvan Anlaşması imzalanacaktır.

Nahçıvan Anlaşması uyarınca, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve merkezi İstanbul'da olacak Sekretarya'dan oluşan düzenli bir danışma mekanizması teşkil edilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu vesileyle Azeri, Kazak ve Kırgız karşıtlarıyla ikili görüşmelerde bulunmaları öngörülmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı