Yenikapı Arkeoloji Alanını İncelemelerinin Ardından Basına Yaptıkları Açıklama

05.09.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Burada yapılan kazılar bir kez daha dünyaya şunu gösteriyor ki, İstanbul'un sadece üstü değil, altı da çok zengin ve görülmeye değer. Metro çalışmaları vesilesiyle burada yapılan büyük istasyon çalışmaları esnasında ortaya çıkan bu arkeolojik kalıntılar, neolitik çağa kadar varan çok değerli bulgular, İstanbul'un zenginliğine zenginlik katıyor.
Bunları uzun süredir takip ediyordum. Bunlarla ilgili bilgiler veriliyordu. Bugün bizzat burada gezerek görmekten de büyük bir memnuniyet duydum. Ayrıca Sayın Başkan'dan, İstanbul Üniversitesi'nin yetkililerinden daha detaylı olarak bugün burayla ilgili bilgiler aldım. Eminim ki, -arkeologlar çok daha iyi bilecektir- arkeoloji tarihinde belki önemli sayfalar açılıyordur burada bulunan buluntularla. İstanbul'un tarihini çok eskilere götürdüğü gibi insanlık tarihi ile ilgili de çok önemli yeni sayfalar açılıyor. Böylelikle İstanbul'un zenginliğini, kültür mirasımızın ne kadar eskilere gittiğini ve bütün bunların sahipleri olarak bunları en iyi şekilde korumak, insanlığa en iyi şekilde duyurmak gibi bir vazifemizin de olduğunu burada görüyoruz.
Bundan dolayı başta Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve bu konuyla ilgili bütün şu anda belki ismini zikretmediğimiz kurumlarımızı tebrik ediyorum ve inanıyorum ki bu metro çalışmaları ilerleyip, bu istasyon yapıldığında çok canlı bir müze çıkacak. İnsanlar binlerce yıla ulaşıp, onların içerisinden adeta koşar adım geçecekler. Bu sadece Türk insanı için değil, bizler için değil, inanıyorum ki yabancılar için de çok büyük bir cazibe merkezi olacaktır. Herkesin gelip, görüp, büyük bir ilgiyle takip ettiği güzel bir eser kazandırılacaktır.
Tabii, 2010 Kültür Başkenti olması İstanbul için ayrı bir özelliktir. Bu kolay da kazanılmamıştır aslında. Bunların en iyi şekilde değerlendirileceğini, bu vesileyle buradaki sunumların, bulguların, arkeolojik tüm değerlerin en iyi şekilde hem gelenlere takdim edileceğini, hem de bununla ilgili birçok makalelenin yazılacağını, kitapların basılacağını ve dünyanın dört bir yanına dağılacağını tahmin ediyorum.
Emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum ve onlara başarılar diliyorum. Türkiye'nin zenginliğine zenginlik katan güzel çalışmalardır bunlar. Yerin altına inince sadece petrol, gaz, altın, maden çıkmıyor, işte bu şekilde, onlardan belki daha kıymetli, güzel, binlerce yıl önce insanların hayatlarıyla ilgili, yaşam stilleriyle ilgili de bulgular çıkıyor. Tekrar başarılar diliyorum, bütün emeği geçen arkeologlara, yöneticilere herkese, İstanbul Valisi'ne, Belediye Başkanı'na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tekrar çok teşekkür ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı