Katar Emiri ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

18.08.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa AL THANİ ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Katar Emiri Aziz Kardeşim Şeyh Hamad'ı Türkiye'de misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Kendisine beraberindeki Sayın Bakanlara, başta Sayın Başbakan olmak üzere hepsine bir kez daha Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum. Böyle üst düzey bir heyetle Sayın Emir'in Türkiye'yi ziyaret etmesi Türkiye'ye verdiği önemin çok açık bir nişanesidir. Geçen yıl Şubat ayında Katar'a bir resmi ziyarette bulunmuştum ve Değerli Kardeşim Şeyh Hamad ve bütün arkadaşları bana en iyi misafirperverliğini göstermişlerdi.
Türkiye ve Katar arasındaki dostluk, kardeşlik ve işbirliği münasebetleri son yıllarda en üst seviyesine çıkmış ve karşılıklı kuvvetli iradeyle bu daha ileri düzeye taşınmaktadır. Biraz önce heyetler halinde ve baş başa yaptığımız görüşmelerde çok geniş bir şekilde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere bölge sorunlarını da gözden geçirdik. İlişkilerimizde özellikle ekonomik işbirliğinin daha da gelişmesi için iradelerimizi ortaya koyduk. Ticaretimiz 1,5 milyar dolara yaklaşmıştır, yatırımlar aynı şekilde gelişmektedir. Katar'ın Türkiye'deki yatırımları ve Türkiye'nin Katar'da yaptığı işler toplamda 8 milyar doları geçmiştir. Özellikle Türk işadamlarına ve Türk müteahhitlerine gösterdikleri güven ve yakınlıktan dolayı Sayın Emir'e değerli dostuma ve hükümet üyelerine hepsine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Enerji konusunda yapabileceğimiz işbirliği konuların da geniş bir şekilde görüştük. Yapılabilecek gaz boru hatları, aynı şekilde depolama tesisleri, rafineler bütün bu konuları geniş bir şekilde hep ele aldık. Ayrıca Türkiye'nin LNG ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili konularda da görüşmelerde bulunduk. Nihayetinde Enerji Bakanlarının başkanlığında bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verdik ve bu grubun, somut neticeler elde edecek bir şekilde yaptığımız görüşmeler istikametinde neticelere ulaşmak için azami çalışmayı yapıp en kısa süre içersinde neticeyle karşımıza gelmelerini karar verdik.
Türkiye ile Körfez İşbirliği Teşkilatı arasındaki ilişkileri de gözden geçirdik. Özellikle Körfez işbirliği içerisinde Katar'ın ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda Türkiye'ye verdiği ve çalışmalarda gösterdiği destek için de ayrıca teşekkür ettim. Yine ümit ediyoruz ki kısa süre içerisinde Türkiye ile Körfez İşbirliği Teşkilatı arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin bitmesi ve bu konuda neticeye ulaşılmasına konuştuk.
Değerli Basın Mensupları,
Bölgemizi ilgilendiren uluslararası konularla ilgili de görüş alış verişinde bulunduk. Kıymetli Kardeşim Emir Şehy Hamad deneyimli ve vizyon sahibi bir liderdir. Özellikle bölgedeki birçok problemli konuların çözümü konusunda Katar'ın yapıcı, arabulucu, yeri geldiğinde teşvik edici çalışmalarını çok takdir ettiğimizi ifade ettik. Gerek Filistin konusunda Ortadoğu barış sürecinde Filistinliler arasındaki itilafların giderilmesi konusunda gerek Lübnan'la, Irak'la, Darfur'la, Yemen'le bütün bu bölgedeki önemli problemli konularla kendilerine yakın, yapıcı, olumlu çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür ettim. Ayrıca bütün bu konularla ilgili zaman zaman Türkiye ile Katar arasında da işbirliği yapıldığını ve müşterek birçok çalışmayı da bölgede yürüttüğümüzü memnuniyetle bir kez daha gözden geçirdik.
Bu ziyaretle zaten mükemmel olan ilişkilerimizin daha da ileri bir seviyeye taşındığını ifade etmek isterim ve bu seviyede her iki ülke siyasi iradelerini bir kez daha göstermişlerdir ki, gerek ekonomik konularda gerek siyasi konularda müşterek çalışmaya ve işbirliği içerisinde olmaya devam edeceklerdir.
Kardeşim Şeyh Hamad'a, Sayın Başbakan, Değerli Bakanlar ve heyetindeki bütün yüksek mertebedeki zevata Türkiye'ye bir kez daha hoş geldiniz diyorum ve duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı