Lozan Barış Antlaşması'nın İmzalanmasının 86. Yıl Dönümü

24.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 86. yıldönümü vesilesiyle yayınladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:
"Bugün, Cumhuriyetimizin en önemli kurucu belgelerinden olan ve ülkemizi dünya milletler ailesinin şerefli ve bağımsız bir üyesi olarak tescil eden Lozan Barış Antlaşması'nın 86. yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin müjdecisi olan bu belge, aynı zamanda tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir.
Aziz milletimiz, tarih boyunca üzerine titrediği bağımsızlığını yok saymaya yeltenen ve yüksek karakterini tanımayan Sevr Antlaşması'nı kesinlikle kabul etmemiştir. Nitekim, Ulu Önder Atatürk'ün liderliğinde, en zor koşullarda yürüttüğü ulusal kurtuluş mücadelemizi zaferle sonuçlandırarak boynuna geçirilmek istenen ilmiği Lozan'da atmış; özgür ve medeni karakterini tüm dünyaya bir kez daha ispatlamıştır.
İstiklal Savaşı'nın muzaffer kumandanlarından, seçkin Türk devlet adamı İsmet Paşa başkanlığındaki Türk Heyeti, tam bağımsızlıktan ödün vermeyen kararlı bir tutum izlemek suretiyle, çok çetin geçen ve sekiz ay süren Lozan görüşmelerinden de zaferle çıkmış; Antlaşma'nın imzalanmasıyla Misak-ı Millî hedefleri büyük oranda hayata geçirilmiş; siyasi ve iktisadi bağımsızlığımız kayıt altına alınmıştır.
Lozan Barış Antlaşması, ulusal kurtuluş mücadelemizi müstesna bir diplomatik zaferle taçlandırmış; Cumhuriyet dönemi diplomasimiz için bugüne değin izlenen bir emsal oluşturmuştur. Bu antlaşmanın imzalanması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesi ve Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte, Türkiye, içeride tarihi kalkınma ve ilerleme hamlelerini, dışarıda ise çağdaş ve barışçı ideallerini daha da etkin şekilde hayata geçirmeye başlamıştır. Türk'ün fedakârlığının, çalışkanlığının, vatan sevgisinin, iman gücünün ve azminin ürünü olan Lozan Barış Antlaşması, aynı zamanda Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünyada Barış" düsturunun diplomatik yol haritasıdır.
Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin temelinde muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma hedefi bulunmaktadır. Bugün Türkiye, gelişmiş demokrasisi, sağlam ekonomisi ve güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri sayesinde çevresine istikrar yayan bir ülke haline gelmiştir. Sağlam ve kendinden emin adımlarla parlak geleceğine yürüyen modern Türkiye'nin temelleri 86 yıl önce bugün Lozan'da atılmıştır.
Türk tarihinin en önemli kilometretaşlarından birini teşkil eden Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 86. yıldönümünü bu duygu ve düşüncelerle yürekten kutlarken; bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini ve Lozan görüşmelerini yürüten seçkin Türk devlet adamı İsmet İnönü ile başkanlığındaki heyetin üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı