Mısır Arap Cumhuriyeti'ne Hareketlerinden Önce Yaptıkları Açıklama

15.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, 15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır Arap Cumhuriyeti'ne hareketlerinden önce basın mensuplarına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Bağlantısızlar Hareketi'nin 15. Zirve toplantısına, Mısır Cumhurbaşkanı Değerli Kardeşim Sayın Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak, "Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu" sıfatıyla katılmak üzere az sonra Şarm El Şeyh'e hareket ediyorum.
Biliyorsunuz, Bağlantısızlar Hareketi, iki kutuplu dünyada Batı ve Doğu olarak bilinen bloklardan bağımsız hareket etmeyi arzulayan çok sayıda ülke tarafından yaklaşık yarım asır önce oluşturuldu.
İki kutuplu sistemin sona ermesini takiben de Hareket kendine yeni hedefler ve roller belirledi.
Dünyanın her bölgesinden 120'ye yakın üyesi bulunan ve uluslararası politikada söz sahibi olan Bağlantısızlar Hareketi'ne önem veriyor, Hareket'in faaliyet ve çalışmalarını yakından takip ediyoruz.
Kanaatimizce, Bağlantısızlar Haraketi, "etkin çok taraflılık" anlayışının küresel boyuttaki önemli temsilcilerinden ve uygulayıcılarından biri konumundadır.
Aynı şekilde, bu yaklaşımımız çerçevesinde, son yıllarda Hareket'in üst düzey toplantılarına da "Konuk Ülke" sıfatıyla katılmaya özen gösteriyoruz.
Nitekim, bundan üç yıl önce, 2006'da Havana'da düzenlenen 14'üncü Zirve'ye Başbakan Yardımcısı düzeyinde katılmıştık. Geçtiğimiz yıl da Tahran'da yapılan Bağlantısızlar Dışişleri Bakanları toplantısına Dışişleri Bakanı seviyesinde iştirak ettik.
Ben de bu ziyaretimde, Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacağım. Böylece ülkemiz ilk kez bir Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde en üst seviyede temsil olunacak.
Türkiye, uluslararası ve bölgesel sorunların çözümü için son yıllarda samimi ve etkin şekilde gayret göstermektedir. Gerek kendi bölgemizde, gerek çok daha geniş bir coğrafyada barış, istikrar ve işbirliğinin tesisine hiç şüphesiz önemli katkılarda bulunuyoruz.
Bu çerçevede, aramızdaki coğrafi mesafeye rağmen, Afrika, Latin Amerika, Uzak Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi ve işbirliğimizi her alanda güçlendirmek, çeşitlendirmek ve derinleştirmek için açılım politikaları yürütüyoruz.
BM Güvenlik Konseyi'ne üyelik kampanyamız bu bakımdan çok önemli bir tecrübe ve birikim teşkil etmiştir.
15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne iştirakimin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak, bu politikalarımızın daha da ileriye taşınmasına vesile olacağına inanıyorum.
Tabii bu vesileyle katıldığımız Zirve'de görüşemediğimiz birçok ülkenin devlet başkanları ile ikili görüşmeler yapacağız. Biliyorsunuz her yere gitmek ya da her yerden gelmek mümkün değildir. 120 ülkenin katıldığı bir toplantıda Türkiye'nin en üst seviyede bulunması, özel davetli olarak bulunması önemlidir. Bu vesileyle gidiyorum, hem toplantıyı takip edeceğiz hem de bu vesileyle sık sık görüşemediğimiz, biraraya gelemediğimiz Latin Amerika'dan, Doğu Asya'ya kadar birçok önemli, değerli meslektaşım, mevkidaşımla biraraya gelerek, o ülkelerle ilişkilerimizi gözden geçirme fırsatı bulacağız.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı